Business, Uncategorized

Halal atau Haram???

16 November, 2010

Semakin lama semakin banyak spekulasi yang cuba dibuat oleh orang ramai atas status Halal Syarikat Hai-O…dan makin lama spekulasi ini makin menjadi sampai tak masuk akal…ramai orang berdasarkan atas andaian yang dibuat oleh link dibawah ini…

Ni cerita tahun 2007

Print screen seperti dibawah.

http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/567-perbincangan-hukum-uptrend-a-hai-o.html

isu_zaharuddin_vs_haio_01

Maaf, saya tiada info tentang Hai-o samada plan mahupun produknya, cuma apa yang saya tahu, syarikatnya memang besar dan tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan syarikat ini bukanlah syarikat patuh syariah…………”

–  Zaharuddin tahun 2007

Zaharuddin tidak langsung mengatakan yang syarikat ini haram atau sebagainya dan beliau pun dh kata yang beliau tiada info langsung mengenai syarikat Hai-O…beliau hanya memberi andaian sahaja, tetapi timbul spekulasi yang bukan2 dari orang ramai tentang perkara ini…siap buat forum lagi and macam2 lagi…

So, kami mengambil inisiatif kami sendiri menghubungi Security Comission berkenaan dengan hal ini…ini bukti yang kami dapati..

TERKINI as at 31 Mei 2010.

http://www.sc.com.my/eng/html/icm/sas/sc_syariahcompliant_100531.pdf

isu_zaharuddin_vs_haio_02

P/s: Mane yang still tak puas hati boleh bukak link tu sendiri…atau call security commission sendiri..

Satu dokumen penuh mengenai semua senarai syarikat yang patuh syariah termasuk terma-terma syarat untuk diklasifikasikan dalam patuh syariah, semuanya ada di nyatakan di sini…

dan bukti yang paling kukuh yang kami dapati, antara beribu-ribu syarikat MLM di Malaysia ini, hanya Syarikat Hai-o sahaja mendapat pegiktirafan sebagai SYARIKAT YANG PATUH SYARIAH….

DAN

Majlis Syariah sangat mengambil berat tentang ini kerana 99.9% usahawan ialah tergolong dalam umat Islam…

DAN

Syarikat Hai-o ialah satu-satunya syarikat di Malaysia yang mendapat sijil

“PERNIAGAAN PALING BERETIKA”

OLEH KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI….

DAN

Salha sendiri amat mengambil berat tentang ini seperti anda semua juga kerana Salha ingin mencari rezeki halal dan berkah dan yang di redhai Allah S.W.T….

Jadi, fikir-fikirkanlah….

P/s: Pada semua yang bekerja di syarikat2 MNC atau syarikat yang disenaraikan dalam BSKL tak kirala papan pertama ,kedua ,ketiga dan tak kirela syarikat itu dari malaysia or dari luar negara…tak kirela syarikat tu besar seperti oil and gas or syarikat kecik pun….u all dh yakin syarikat tempat u all bekerja tu ialah syarikat patuh syariah??????

Sila periksa dengan Security Commision ye….

DAN…

Hanya Majlis Fatwa sahaja yang boleh menentukan mengenai issue halal atau haram ini…

Jadi jangan pandai membuat andaian dan spekulasi yang bukan2 lagi !!!!k…

Salha Zain Premium Beautiful Top Agent

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Razali Zain 17 November, 2010 at 6:27 am

    Bagus penulisan. Tujuan untuk menerang… bukan menyerang supaya tak berperang… =P. Niat baik, insya-Allah hasilnya pun baik. To all readers, harap lebih teliti dalam mempercayai apa yang ada dalam internet…

  • Reply Bayah 17 November, 2010 at 11:37 am

    SANGAT SETUJU Salha… I Follow…….. 🙂

  • Reply Ummi 18 November, 2010 at 4:56 pm

    Great info! I like Hai-O

  • Reply Cdm Hanis haizi 20 November, 2010 at 10:24 am

    Satu perkara biznes ni x de paksaan. Nak buat biznes ni ikut kemampuan masing2.

    Kalau syrikat jual barang at cost price x ke bodoh namanya..

    U igt baju2 dipasaran tu berapa harga sehelai? Mesti la murah sbb sykt buat mass produce. Kalau nak compare dgn panasonic pun compare lah, we all x paksa u beli bio aura pun.

    Premium beautiful org dah kenali product ni sbb kesan yg bgs n jaminan seumur hidup. Mcm corset elken n crony pun harga beribu2.

    Kalau camtu x boleh la sykt buat harga ribu2 sbb cost yg murah ke? X pun y dont u create ur own water filter ke?

    Cdm kena terminate sbb diorg sendiri melakukan penyelewengan..pernah dgr x sbb nila setitik rosak susu sebelanga?

    So hai o ambil langkah utk tangani masalah tsb

  • Reply alfaath.alayubbi 20 November, 2010 at 10:55 am

    Sekadar Renungan gak….

    1. Kalau dokumen SC pasal syariah compliant takleh pakai, adakah ini bermakna kalau dah dapat logo Halal Jakim pon makanan yg kita makan tu belum tentu halal? Cop Sirim tak selamat? Jangan susahkan diri pada brg yg tak perlu.

    2. Bila kerajaan sendiri dah iktiraf, tak perlulah nak pertikai. Kalau tak puas hati dgn keputusan kerajaan, ada parlimen, ada pilihanraya. Buatla apa yg patut. Until then, ikut peraturan pemerintah. Kalau semua nak lawan, tak guna buat undang2. Huru hara negara kolo pemikiran camtu.

    3. Mmg senang nak blame pihak lain bila fail. Salahkan pihak Barat bila budaya kuning menular, salahkan cikgu bila anak tak pass, salahkan ustaz bila anak tak semayang, salahkan CDM bila bisnes tak jadi. Padahal sebenarnya yg salah adalah diri sendiri.

  • Reply Nurul 24 November, 2010 at 12:04 pm

    Really brilliant discussion over here.Salutation !!!

  • Reply arnie 15 December, 2010 at 3:51 pm

    Salam.. Thanks for the brilliant info.. yup, sy dah double check dgn shariah compliant kat bursa saham, mmg hai-o masih lagi tersenarai dlm yg patuh syariah sehingga hari ini (ade company yg ditarik balik).. syarikat mlm amway pun dah ade.. ade yg ikut jejak hai-o la kirenye.. sy pun dah call salah seorg ustaz di jakim, alhamdulillah, katenye mlm ni ok as long as ade produk yg berkualiti spt spt PB or bio aura yg hendak dijual..

    Semoga org di luar hentikanlah segala fitnah, yg jauh lebih besar dosanye berbandung membunuh.. Hentikan menulis tanpa fakta or hasad dengki.. Org Cina kaya x bising, org melayu kaya kecoh sekampong..

  • Reply Adam 12 February, 2011 at 11:40 am

    Its Securities Commission, not Security Commission. And the exchange is called Bursa Malaysia, not BSKL.

  • Reply mala 12 October, 2011 at 1:56 pm

    salam dari s’pore. great info salha. thank u for sharing.

  • Reply Marjiana 5 July, 2012 at 9:48 am

    Salam, really good info. As I am looking at it now. Thx for sharing.

  • Reply ashraf zain 5 December, 2012 at 12:23 pm

    Wonderful sharing.This is what i look for. Bokeh share x kak?

    • Reply Salha Zain 9 December, 2012 at 10:59 am

      Sure. Nanti just letak credit link back to my blog yer. 🙂

  • Reply Fadilah Kashim 31 December, 2012 at 6:26 pm

    Salam, kak salha.
    Saya share juga ye.
    Saya pun baru masuk biz ni. Mula2 masuk upline saya ada bagi tahu yang biz ni ikut syariah compliant. Sebab tu saya join.
    Lepas join terbaca pulak2 komen2 negative. Bila baca post akak ni, baru ada timbul sedikit keyakinan.

    • Reply Salha Zain 1 January, 2013 at 2:30 pm

      Glad it helps. 🙂

  • Reply zaharah 10 January, 2016 at 8:22 am

    hai o enterprise ni jual arak cuba buka…
    klu hai o marketing mmg yg halal sahaja

    • Reply Premium Beautiful by Salha Zain 6 March, 2016 at 11:52 pm

      Terima kasih atas komen. 🙂

  • Reply salbi 8 May, 2016 at 7:07 pm

    hai o bukannya satu2 nya mlm patuh syariah, ada lagi beberapa syarikat lain yang dah lama dan setiap tahun patuh syariah dan tersenarai di papan utama bursa malaysia.
    Harap betulkan fakta,

  • Reply Salha Zain 20 November, 2010 at 10:18 am

    First of all…thanks for dropping by my blog…
    i dont know whether email u valid or wat but i comment from here jelah k…

    Bukan senang untuk sesebuah company nk dapat patuh syariah…ade hampir seratus terma syarat yang harus dipenuhi untuk patuh syariah…
    Dan bile dh patuh meaning sesebuah company tu dh tepati kriteria…

    bab harga bio aura tu..before this salha pun pakai satu jenis water filter yg berteknologi tinggi siap pakai electric semua and memang lebih mahal dari air bio aura tapi terus terang salha ckp yang salha lebih prefer bio aura…bukan sebab salha buat bisnes ni…sebab salha sendiri yang rase perbezaannya…air bio aura memang segar and structure air tu ringan…bile kite minum 1 litre sekaligus pun tak terase disebabkan teknologi nano yang bio aura ade…kerana teknologi itu la sebab harganya rm2000..itupun salha rase the cheapest in the market…

    saya nampak banyak persoalan kat sini tentang barang tak habis jual…
    boleh salha tanya….adakah anda sendiri salah seorang yang tak habis barang tu…??
    Terus terang salha cakap….bende macam ni tak terjadi langsung dalam group kami…sebab brg kami sampai tak cukup adela…and on top of that beratus lagi order yang kami dapat….pada kami…if masuk terus dengan 50-100 set lagi kami suke…10 tu sikit sgt…
    kenape brg you all tak habis?
    dah brape tahun dah?
    u all jual tak?
    u jual cane?

    lagi satu bab downline kene tinggal…kenape harus rase ditinggalkan…ini biz kite sendiri…kite yang kene cari pemimpin sepatutnya…
    sebab kite dh keluar modal…call pemimpin tu…nape tak call…??

    sori…ape2 yang ditulis kt forum tu salha memang tak suke bace…sebab langsung tak masuk akal…
    just hanya nk layan orang yang fail dlm biz and dok salahkan orang lain…
    sekali lagi salha tegaskan…semua bende yang dalam forum tu TAK TERJADI DALAM SITUASI MY GROUP…

    Bile kite tak berjaya…,Jangan asyik salahkan orang lain…salhakan diri sendiri dulu…
    mane yang tak habis barang…WAKE UP!!gi keluar and habiskan…k…!!
    bukan dok rumah buat forum…
    hentikan forum macam tu…
    u all pun boleh berjaya…!!!

  • Reply Salha Zain 20 November, 2010 at 5:41 pm

    Pada jce4733.yahoo.com…a.k.a Insaf…terlebih dahulu saye minta maaf kerana saye tak show comment u disini…bukan kerana saye TIDAK BERANI and bukan kerana saye TIDAK BENAR…(KALAU ANDA BENAR…KENAPE PERLU PAKAI NICKNAME!!)…
    Dalam ape2 biznes pun, we have to accept the fact..ade orang yg berjaya and ade orang yg tak berjaya…
    Jadi if u tergolong dalam org yg tak berjaya, saye minta maaf…saye tidak akan mengikut jejak orang yg tidak berjaya…
    Comment anda langsung tak membina and hanya merosakkan sahaja…saye rase sungguh kecewa atas kewujudan anda di dalam dunia internet kerana orang yg negatif seperti ini tidak patut ada…
    sekali lagi saye tegaskan bhw semua comment anda tak terjadi langsung terjadi dalam group saye…
    saya sangat bersimpati if u tersalah group…tapi nasihat saye, if kalau benar anda nk berjaya and ubah hidup anda, bangkit semula…anda masih belum terlambat..percayalah…anda masih ade peluang…gunakan segala kekuatan dan segala kudrat yang ada…suatu hari anda akan berjaya insyaAllah…kami di sini sentiasa mendoakan kejayaan anda…
    kalau boleh…saye tidak mahu melihat lagi comment anda yang tak membina disini…kerana saya sedang menolong ramai rakan kongsi untuk berjaya dalam bisnes ini sehingga mereka mencapai impian mereka…jadi jangan bunuh impian mereka…bisnes ini hanya satu platform untuk kite berniaga…untuk kita dan keluarga kita…bukan untuk orang lain…

  • Reply Salha Zain 20 November, 2010 at 5:49 pm

    stop from sending me link2 yang tidak berkaitan…ingat…saya juga Umat Islam, saye juga teliti perkara2 ini…jangan cepat labelkan seseorang seperti mereka tidak ade agama…jgn jatuhkan saudara seislam sendiri…Islam saye bukan setakat nama…dan saya percaya anda juga….cuma jgn negatifkan fikiran anda sampai anda hilang pertimbangan…bukankah hilang pertimbangan itu sifat syaitan…beristighfarlah!!

    Kalau dalam islam pun kita dianjurkan mengkaji sifat2 Allah s.w.t setakat yang termaktub didalam al-Quran…bukan mengkaji hingga menyoal yg bukan2…takut nanti jadi gila pula….

  • Reply Salha Zain 21 November, 2010 at 12:28 am

    ok…saye faham….awak group 181…patutlah…..saye tak salahkan awak….kite end discussion here k…segala soalan awak tu sebenarnya awak sendiri boleh jawab..nanti i hope u bace buku starter kit yg kite dapat mase first2 buat biz…k…wish u best of luck..

  • Leave a Reply