Personal

Kisah Ngeri Bibik Indonesia

25 May, 2015

Pernah tak anda panggil bibik cleaner untuk cuci rumah? 

Mesti ade yang pernahkan.. Ok berapa bibik tu charge u all? Kalau yang Salha pernah panggil, ade yang charge 3 jam RM 70 .. Tapi rasenya tu paling murahla.. Ade yang kate RM100, RM150.. 3 jam tau bukan 8 jam pun.. 

And pernah tak tanye, berapa rumah yang bibik tu boleh cuci dalam sehari? Rata-rata yang Salha tanya, kadang-kadang 3 rumah, kadang-kadang sampai 5.. 

Bayangkan, rm100x5 rumah = RM500 sehari.. 

RM500x30 hari = RM 15,000 sebulan ke gaji bibik tu!!! Ya Allah ngeriii!!!

Gaji sapa tuu?? Bukan ke gaji Jusa ataupun General Manager ke? 

Dahla makan, minum, tol, parking, minyak semua majikan tanggung.. Siap ade ubat gigi, prepaid handphone pun majikan belikan! Yang mane kita pulak bekerja susah payah nak sara hidup anak-anak dan keluarga, kene tanggung semua tu.. Last-last nak hantar duit mak ayah kt kampung pun takda.. Bibik tu pulak boleh hanta duit bulat-bulat kat kampung.. 

Adakah kite deserve dapat income yang sama dengan bibik.. Tu kalau income rm15,000.. Rata-rata majoriti penduduk Malaysia income purata sekitar rm3000.. 

Haishh!! Macam mana tuu?

Agaknya kalau dulu Salha tak decide buat bisnes PB ni, maybe Salha pun jadi pening jugak nak fikir.. Tapi nasib baik bila buat bisnes ni Salha dah dalam category 6 angka.. Tak berapa sakit hatila bile fikir gaji bibik tu tadi.. 

Syukurlaa Allah kurniakan jalan bisnes PB ni kat Salha.. If not mesti Salha pun rasa tertindas.. Hishh..! 

012-2229453 / salha2910@gmail.com 

  

Salha Zain Premium Beautiful Top Agent

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply