fbpx

Alhamdulillah, dengan business ni Salha tak sangka yang salha dah sampai ke puncak Alps…

3-41

Business ni memang ubah myself 360′..Dulu2 Salha orang yang biase je…im not a brightest student mase study dulu…jealous jugak tengok orang grad dengan 4 pointer…Dalam hati salha, mesti mak ayah die bangga dapat anak pandai camtu…yang aku ni just pegang ijazah pun jadilah…asalkan grad on time..tanak extend2….sebab nk kerja cepat2 sebab nk bantu mak ayah…tapi kadang2 terfikir jugak, apelah yang ade pade aku nk banggakan hati mak ayah aku pulak….mungkin nanti mase aku kerjela kot…

3-2

Mase kerja pulak, i was started working as International Sales Executive in Pharmaniaga Shah Alam…Wah!! title memang dh gempak…taaaaaapi, gaji salha dulu2 rm1700 je…tolak ape semua tinggal rm1400 je..hidup pulak kt kl…tu tak tolak sewa rumah, api air, kereta…tiap2 bulan adela rm150 nk buat makan…tak dapat langsung nk hulur kat mak ayah…aduuuh…tak boleh jadi…

3-3

So salha tukar pulak ke Hsbc…Salha jadi Wealth Manager..lagi gempakla kan title..siap ade cubicle sendiri…besar pulak tu…space besar, kerusi besar, meja office pun besar…segala-galanya besar…cume gaji je tak besar…adela naik sikit jadi rm2000…nasib baik ade commision…tapi gaji bertambah, commitment pun bertambah coz masetu amin dh lahir dah…gaji naik baru rm300 tapi nk kene ketepikan rm500 sebulan…cane tuh??…lagi satu yang tak tahan…dulu dok cheras,keje kt kepong…hari2 travel meredah jam..gi kerje kul 7am balik kul 9pm…hari2 macam tu..kesian amin…tiap2 dapat jumpe die sejam je before die tido…

3-5

Lepastu salha decide berhenti kerja supaya banyak mase nk spend ngan amin…masetu tu pun preggie baby no.2..alhamdulillah, memang banyak mase salha dgn amin…besst sgt…tgk tv ngan die…tido ngan die..main ngan die..tapi yang tak sanggup bile die mintak mainan, tu la bab paling sedih…tak dapat nk beli mainan macam orang lain..disney,fisher price ape2 lagila…even toys r us pun tak masuk…sebab dalam purse memang langsung takde duit…adepun untuk nk buat gi pasar untuk masak makan…so bile amin mintak mainan, aku selalu kasi alasan…mainan ni tak bestla, mainan ni itu inila…dalam hati terdetik,sabar ye nak…insyaAllah ade rezeki nanti mama belikan mainan…aku fikir, duit bukan segala2nya…tapi segala2nya perlukan duit….lagi2 dok kl ni…

3-6

Memang sejak pada tu salha berazam, nk cari duit banyak2…even taktau bisnes ape lagi…cari and cari and cari…salha jumpe peluang business ni…even salha tak tau ape ala agaknya result die tapi cube je la…salha dapat tentangan dari macam2 pihak…dahla di tentang, di kutuk lagi….kalau ikut memang semua ni can drag me down…but salha tak mengalah…sebab salha tanak kembali pada diri salha dulu2…dan salha berpegang pada kata2 ni..”Winner never quit, Quitters never win!!” so i dont wanna be a quitter…coz i know how bad my life before…so i push myself even its very hard..tapi salha yakin..sesuatu yang besar takkan kite dapat dengan mudah…so im ready for whatever it takes coz salha yakin ade sesuatu yang besar menanti salha di hadapan…sebab ramai dh yang buat business ni dh berjaya…Kak Ana dan Abg Lan dh buktikan…takkan aku tak boleh….so salha just ikut je jejak pemimpin2 ni…ape kate hanis salha ikut je…sebab salha yakin pemimpin sentiasa nk yang terbaik untuk kite….

alps

At last, salha dh berada di puncak kejayaan…lagi best puncak kejayaan salha ialah di puncak Alps pulak tu…habis terlupe semua susah payah selama ni…bile sampai atas tu yang salha rase betul2 puas…segala usaha salha selama ni betul2 terbalas…bukan itu je…alhamdulillah, impian salha nk membahagiakan keluarga, mak ayah, anak2 semuanye tercapai….alhamdulillah, syukur…

alps-2

Now tugas salha nk capaikan impian rakan kongsi salha pulak….Salha nk semua pun turut same rase ape yang salha rase….seronoknya masyaAllah…InsyaAllah…kalau kite nk berjaya, cekalkan hati, usaha bersungguh hingga ke titisan darah terakhir,jangan banyak buat alasan sebab alasan lah yang akan bunuh impian kite, usaha tak kenal penat dan jangan sesekali putus asa…dalam diari salha takde perkataan putus asa ataupun down atau ape2 yang sewaktu dengannya…buang segala halangan ketepi…jangan biarkan halangan itu membunuh impian kite…

alps-3

Maybe this is just the beginning, mungkin sekarang salha dah conquer the Alps but after this kite same2 conquer the world…insyaAllah…semua dengan izin Allah….Salha yakin, Allah sayangkan hamba-hambaNya yang sentiasa berusaha….

3-11

” Lalu ku bangkit, tegak berdiri..mengatur langkahku terus mandaki…cita-cita ku…di mercu…”


alps-4

Love,

Salha Zain

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.