Halal atau Haram???

Semakin lama semakin banyak spekulasi yang cuba dibuat oleh orang ramai atas status Halal Syarikat Hai-O…dan makin lama spekulasi ini makin menjadi sampai tak masuk akal…ramai orang berdasarkan atas andaian yang dibuat oleh link dibawah ini…

Ni cerita tahun 2007

Print screen seperti dibawah.

http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/567-perbincangan-hukum-uptrend-a-hai-o.html

isu_zaharuddin_vs_haio_01

Maaf, saya tiada info tentang Hai-o samada plan mahupun produknya, cuma apa yang saya tahu, syarikatnya memang besar dan tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan syarikat ini bukanlah syarikat patuh syariah…………”

–Β  Zaharuddin tahun 2007

Zaharuddin tidak langsung mengatakan yang syarikat ini haram atau sebagainya dan beliau pun dh kata yang beliau tiada info langsung mengenai syarikat Hai-O…beliau hanya memberi andaian sahaja, tetapi timbul spekulasi yang bukan2 dari orang ramai tentang perkara ini…siap buat forum lagi and macam2 lagi…

So, kami mengambil inisiatif kami sendiri menghubungi Security Comission berkenaan dengan hal ini…ini bukti yang kami dapati..

TERKINI as at 31 Mei 2010.

http://www.sc.com.my/eng/html/icm/sas/sc_syariahcompliant_100531.pdf

isu_zaharuddin_vs_haio_02

P/s: Mane yang still tak puas hati boleh bukak link tu sendiri…atau call security commission sendiri..

Satu dokumen penuh mengenai semua senarai syarikat yang patuh syariah termasuk terma-terma syarat untuk diklasifikasikan dalam patuh syariah, semuanya ada di nyatakan di sini…

dan bukti yang paling kukuh yang kami dapati, antara beribu-ribu syarikat MLM di Malaysia ini, hanya Syarikat Hai-o sahaja mendapat pegiktirafan sebagai SYARIKAT YANG PATUH SYARIAH….

DAN

Majlis Syariah sangat mengambil berat tentang ini kerana 99.9% usahawan ialah tergolong dalam umat Islam…

DAN

Syarikat Hai-o ialah satu-satunya syarikat di Malaysia yang mendapat sijil

“PERNIAGAAN PALING BERETIKA”

OLEH KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI….

DAN

Salha sendiri amat mengambil berat tentang ini seperti anda semua juga kerana Salha ingin mencari rezeki halal dan berkah dan yang di redhai Allah S.W.T….

Jadi, fikir-fikirkanlah….

P/s: Pada semua yang bekerja di syarikat2 MNC atau syarikat yang disenaraikan dalam BSKL tak kirala papan pertama ,kedua ,ketiga dan tak kirela syarikat itu dari malaysia or dari luar negara…tak kirela syarikat tu besar seperti oil and gas or syarikat kecik pun….u all dh yakin syarikat tempat u all bekerja tu ialah syarikat patuh syariah??????

Sila periksa dengan Security Commision ye….

DAN…

Hanya Majlis Fatwa sahaja yang boleh menentukan mengenai issue halal atau haram ini…

Jadi jangan pandai membuat andaian dan spekulasi yang bukan2 lagi !!!!k…

Premium Beautiful by Salha Zain

Author Premium Beautiful by Salha Zain

More posts by Premium Beautiful by Salha Zain

Join the discussion 21 Comments

  • Razali Zain says:

    Bagus penulisan. Tujuan untuk menerang… bukan menyerang supaya tak berperang… =P. Niat baik, insya-Allah hasilnya pun baik. To all readers, harap lebih teliti dalam mempercayai apa yang ada dalam internet…

  • Bayah says:

    SANGAT SETUJU Salha… I Follow…….. πŸ™‚

  • Ummi says:

    Great info! I like Hai-O

  • Cdm Hanis haizi says:

    Satu perkara biznes ni x de paksaan. Nak buat biznes ni ikut kemampuan masing2.

    Kalau syrikat jual barang at cost price x ke bodoh namanya..

    U igt baju2 dipasaran tu berapa harga sehelai? Mesti la murah sbb sykt buat mass produce. Kalau nak compare dgn panasonic pun compare lah, we all x paksa u beli bio aura pun.

    Premium beautiful org dah kenali product ni sbb kesan yg bgs n jaminan seumur hidup. Mcm corset elken n crony pun harga beribu2.

    Kalau camtu x boleh la sykt buat harga ribu2 sbb cost yg murah ke? X pun y dont u create ur own water filter ke?

    Cdm kena terminate sbb diorg sendiri melakukan penyelewengan..pernah dgr x sbb nila setitik rosak susu sebelanga?

    So hai o ambil langkah utk tangani masalah tsb

  • Sekadar Renungan gak….

    1. Kalau dokumen SC pasal syariah compliant takleh pakai, adakah ini bermakna kalau dah dapat logo Halal Jakim pon makanan yg kita makan tu belum tentu halal? Cop Sirim tak selamat? Jangan susahkan diri pada brg yg tak perlu.

    2. Bila kerajaan sendiri dah iktiraf, tak perlulah nak pertikai. Kalau tak puas hati dgn keputusan kerajaan, ada parlimen, ada pilihanraya. Buatla apa yg patut. Until then, ikut peraturan pemerintah. Kalau semua nak lawan, tak guna buat undang2. Huru hara negara kolo pemikiran camtu.

    3. Mmg senang nak blame pihak lain bila fail. Salahkan pihak Barat bila budaya kuning menular, salahkan cikgu bila anak tak pass, salahkan ustaz bila anak tak semayang, salahkan CDM bila bisnes tak jadi. Padahal sebenarnya yg salah adalah diri sendiri.

  • Nurul says:

    Really brilliant discussion over here.Salutation !!!

  • arnie says:

    Salam.. Thanks for the brilliant info.. yup, sy dah double check dgn shariah compliant kat bursa saham, mmg hai-o masih lagi tersenarai dlm yg patuh syariah sehingga hari ini (ade company yg ditarik balik).. syarikat mlm amway pun dah ade.. ade yg ikut jejak hai-o la kirenye.. sy pun dah call salah seorg ustaz di jakim, alhamdulillah, katenye mlm ni ok as long as ade produk yg berkualiti spt spt PB or bio aura yg hendak dijual..

    Semoga org di luar hentikanlah segala fitnah, yg jauh lebih besar dosanye berbandung membunuh.. Hentikan menulis tanpa fakta or hasad dengki.. Org Cina kaya x bising, org melayu kaya kecoh sekampong..

  • Adam says:

    Its Securities Commission, not Security Commission. And the exchange is called Bursa Malaysia, not BSKL.

  • mala says:

    salam dari s’pore. great info salha. thank u for sharing.

  • Marjiana says:

    Salam, really good info. As I am looking at it now. Thx for sharing.

  • ashraf zain says:

    Wonderful sharing.This is what i look for. Bokeh share x kak?

  • Fadilah Kashim says:

    Salam, kak salha.
    Saya share juga ye.
    Saya pun baru masuk biz ni. Mula2 masuk upline saya ada bagi tahu yang biz ni ikut syariah compliant. Sebab tu saya join.
    Lepas join terbaca pulak2 komen2 negative. Bila baca post akak ni, baru ada timbul sedikit keyakinan.

  • zaharah says:

    hai o enterprise ni jual arak cuba buka…
    klu hai o marketing mmg yg halal sahaja

  • salbi says:

    hai o bukannya satu2 nya mlm patuh syariah, ada lagi beberapa syarikat lain yang dah lama dan setiap tahun patuh syariah dan tersenarai di papan utama bursa malaysia.
    Harap betulkan fakta,

Leave a Reply