was successfully added to your cart.

Mase i mude2 dulu (macamla sekarang dh tua), i ingat lagi 2 scene yang sungguh menyayat hati ni…

Scene 1..situasi dekat gas station..

Budak kaunter : akak nk isi minyak brape ringgit??

Aku : RM 20 dik..gas no 5 tau..(dulu kete kelise bolehla isi 20..vios ni maunye)

Budak kaunter : ok RM20..trime kasih kak..

pastu org yang beratur belakang i punye giliran pulak…(die apek cina)

Budak kaunter : mau isi bape pek..

Apek :  saya mau isi RM200 hoh…

Aku yang diri sebelah apek sambil memilih coklat2 kt situ terkejut tahap berukla kan..

Dalam hati i kate..Mak ai!!RM 200 ke..kete ape ko bawak nih pek?”tgk2..rupenye MPV..logikla kan…

Scene 2…Situasi di bank tempat i keje dulu…

Aku : ye nyonya morning…ape kaba ini pagi??

nyonya : baik2..

Aku : nyonya mau buat ape ini pagi?

Nyonya : saya mau kluar duit…

Aku : mau kluar brapa??

Nyonya : mau kluar dua..(sambil tunjuk dua dgn jari)

Aku : Ok dua ribu yaa…

Nyonya : eh..soli..soli…bukan dua ribu..aaaaaaaaaaaaa….saya mau kluar dua juta…

Dalam hati…What theeeeeeeeeee!!!!!!!!tercekik aku dengar…over tau nyonya nih!!

Nyonya : Lu ade lori security tak angkat itu duit..??

Aku : Hah! !Lori…ha…ade..ade…(jawab soklan die dalam keadaan confius)..

Aku : wah..manyak ha kluar duit…`mau buat ape nyonya…

Nyonya : oh saya mau beli tanah lo…senang maa…bayar cash…

Dalam hati i kate…hah..hambik ko…beli tanah macam beli sayur…

Aku : Ho ok…u tunggu sekejap ya…biar saya settlekan k..

Mase tu, i yang still tak boleh terime kenyataan..terpakse jugakla mengira duit nyonya nih..duit die toksah cakap la..memang penuh lorila…peergh..!!giler sungguh…relax jer nyonya tu pun dtg ngan taxi…pastu lori security yg hanta die balik…boleh ke camtu…tak paham gue..

Moral of the story…

Nampak tak camane teguhnye bangsa cina dari sudut financially…isi minyak and keluar duit 2 juta macam pada mereka..selamba badak je…banyak kali juge scene2 yang same mase i kt HSBC dulu..i handle Gold customer..tapi gold customer relax semacam je…datang bank ntah mandi ntah tidak…rambut pun kadang2 tak bersikat…duit berjuta2…

Tu yang penyebab i nk start buat side income…mase i keje hsbc banyak kasi i pengajaran..in fact i banyak jugak tanye pengalaman cina2 ni… kagum jugak kadang2 cara diorang usaha..life story diorang nk berjaya bukan senang tau…memang struggle habisla…ade yang start dari kerja potong ayam untuk kumpul modal meniaga tapi boleh jadi jutawan…ade yang budak cina mude umur 21 tahun ni jadi mekanik tapi sekarang jadi jutawan supply parts kereta kt company gergasi….kita selalu nmpk seseorang tu bila dah berjaya tapi pernah tak tanye pengalaman die mase nk berjaya dulu..

Sebenarnye, takde reason untuk kite too complacent dengan keadaan kite sekarang…sebab orang yang luar sane…yang hidup di kl ni which yang same tempat dengan kite ni..tak brenti2 usaha nk memajukan diri financially…jangan asyik rase cukup selesa dengan gaji yang kita ade…tanya diri sendiri…berape banyak saving yang kite kumpul??ade tak macam nyonya tadi??kalau ade okla…kalau takde..sila bergerak ye….jangan berhenti usaha…jangan lepaskan peluang bile dh ade depan mate…penuhkan setiap saat dengan berusaha..biar mati kite nanti bukan dengan tangan yang kosong…

Bile terase sangat complacent…fikir banyak2 dulu…kenangkan ibu bapa kt kampung…cukup tak saving die…kenangkan anak2 yang sedang membesar…kite dah beri yang terbaik ke belum…kenang diri sendiri…kite dah dapat ape yang kite impikan ke belum…sebelum kite rase kite hidup complacent…

Alhamdulillah..segala pengalaman yang i dapat i gunakan dalam kehidupan i…walaupun gaji masetu dh cukup..tapi cukup untuk saye sorang…belum cukup untuk anak2 and keluarga and kehidupan kita dh pencen nanti…tak salah kalau kita nk usaha lebih…Allah suke hambanya yang berusaha…Allah dh janjikan ganjaran untuk hambanya yang sentiasa berusaha…

Tu yang bile dh dapat platform untuk i buat side income macam sekarang ni, i buat betul2…and berbekalkan semua experience yang i kutip dulu i selalu kate…kalau nyonya tadi boleh ade saving berjuta..kenape tak aku??kalau apek tadi boleh pakai kete besar, kenape tak aku? Platform inilah yang membuatkan saye terase yang untuk nk dapatkan income 6 angka sebulan bukan satu yang mustahil…Alhamdulillah saye semakin lama semakin hampir dengan angka itu…anda pun boleh…sape kate kite tak boleh…letakkan segala alasan ke tepi…aku inilah, itulah…kalau alasan ni sampai bile pun kite tak kemane…alasan jugak buatkan semua kerje pun tak menjadi..kalau hidup penuh alasan..setahun dari sekarang pun tak jadi ape… Jadi, sentiase cakap..aku boleh..aku boleh..aku boleh!!!!!!!!!!!!!!!

Biar kite jadi hamba Allah yang berusaha, bukan hamba Allah yang malas,

Biar kite jadi hamba Allah yang kuat, bukan hamba Allah yang lemah,

Biar kita jadi hamba Allah yang berjaya, bukan hamba Allah yang gagal..

maksudnya..jadilah hamba Allah yang terbaik di sisi Nya..InsyaAllah…

012-222 9453/ salha2910@gmail.com

Premium Beautiful by Salha Zain

Author Premium Beautiful by Salha Zain

More posts by Premium Beautiful by Salha Zain

Join the discussion 12 Comments

  • mai says:

    betul…cara org cina berfikir mcm ni, dorang keje sementara je..sbb nak kumpul modal and experience utk berniaga secara tetap…perniagaan adalah pekerjaan tetap bagi org cina…tapi melayu lain..melayu fikir..berniaga dulu lah sementara nak dpt keje tetap dgn kerajaan especially…huhu…so, bila kita dah ada pemikiran mcm ni mcm mana kita nak kuasai ekonomi kita???kita buat hari ini bukan utk kita….tapi demi masa depan anak2 kita agar tak ditindas nanti….:-)

    renung-renungkan lahhh….

    • Salha Zain says:

      Mai….yup aku agree…banyakkan dr kite takut untuk ambik risiko and tak yakin dengan diri sendiri…sedangkan dalam diri kite Allah dah anugerahkan potensi yang besar, cume kite yang tak nampak and tak cungkil…kite seperti simpan emas dalam diri kite sendiri…alangkah bagus kalau kite keluarkan emas tu, boleh kite rase hasilnya…

      lagi pulak dari kecil, ibu bapa org melayu selalu kate…nanti besar masuk universiti supaya dapat kerja bagus2…sedangkan cina pulak..besar nanti nk buat kilang itu..ini……nk jadi tycoon itu..ini…thats why maybe result die berbeza…yup saye dh pernah bekerje bagus2, jawatan pun bagus, company pun terbagus, gaji????????????????????hmmmmmmmmmmm……alangkah bagusnye kalau gaji + side income yang bagus…bertambah2 bagusla…

  • Liyana says:

    orang cina mmg banyak duit…jangan tengok umah kecik, tapi aceli kaya. kagum kan

    • Salha Zain says:

      liyana, bukan tgk umah je kecik…tgk budak cina kecik2 pun dh pandai cari duit…dulu salha pernah pergi trip kerja kt vietnam…budak umur 7 tahun perempuan tau…angkat bakul penuh dengan kelape muda jalan satu bandar tu sebab nk cari pelanggan nk minum air kelape…boleh tak…budak melayu umur 7 tahun ade nk buat camtu kt kl ni…hmmmmm……

  • hanis Haizi says:

    hari tu i bought a magazine top 40 kira mcm CEO ke ape kot, 7 je melayu the rest chinese. huhuuuuu

    Begitu jugak kalau syarikat sdn bhd mostly owned by chinese. Peniaga melayu go for enterprise or pasar malam.

    Orang cina mmg sejak dr azali lg mereka suka berniaga or berdagang. Sebab tu mereka lebih maju in terms of economy. Bukan sahaja academically pandai, tp bab2 duit pun pandai kan.

    Melayu baru insyaAllah dalam proses utk kearah tersebut, cuma tu belum betul2 berleluasa jer. 😉

    • Salha Zain says:

      hanis, itu i tak terkejut coz i pernah pegang beribu account orang cina and i tau sendiri cane financial diorang…yang mude umur 18 tahun pun ade saving 20 k…cane nk explain tuh…

      InsyaAllah, dengan berkat ilmu dan usaha yang kite ade, jom kite wujudkan Melayu baru iaitu melayu yang kuat dan sentiasa berusaha…kite luaskan lagi kelompok orang melayu yang kaya dan beriman kt malaysia nih….

  • Razali Zain says:

    This is a good eye opener, nice composition, and ended with a bang!!! keep em’ coming…

  • nora says:

    Huhuhu.. seram bulu roma membacanya.. diaorang mmg dasat kan…

    Bukan shj melayu, tetapi Islam.. org Islam perlu berubah.. Mentality kene ubah.

    • Salha Zain says:

      nora…memang betul…orang cina fikir 10-20 tahun ke depan..kite fikir sekarang jer….ape yang berlaku in the future buat taktau je…nantilah..nantilah…

  • ainul says:

    cite yg best..kak minta nk share dgn kawan-kawan 🙂

    TQ

  • […] hamba Allah yang gagal.. maksudnya..jadilah hamba Allah yang terbaik di sisi Nya..InsyaAllah… kredit to Salha Zain .tq for sharing this 🙂 Tagsbizz, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.