fbpx

Change Your Life Now or Never

By 10 September, 2012August 31st, 2016Motivation

You will never know ‘When is the right time for you?’

Agree??

Ingat dulu-dulu 3 tahun yg lepas mase Salha baru-baru start business ni…After dah dengar peluang biz ni dari my mentor, Hanis..Salha memang tak sabar sangat nk start…

TAPI…mengenangkan yang Salha ni surirumah..memang takde modal…dalam account bank Salha ade balance RM14.60…itulah hasil bekerja selama hampir 6 tahun tapi tak pernah dapat saving..sebab macamana nk saving…income sebulan kalau  bahagi 30 hari memang just cukup-cukup je..orang panggil income makan gaji ni mmg cukup untuk hari-hari..bukan income untuk saving..so modal mmg takde…masetu pulak..ingat nk pinjam husband tapi die tak kasi Salha buat biz ni..hmm….camane nk start nih???

Selain tu, macam2 halangan lain lagi before salha nk start biz ni…

Anak kedua Salha Irfan baru usia 2 bulan…tengah menyusu lagi..amin pulak baru 1thn setengah…masetu mmg takde bibik..nk ambik bibik pun tak mampu..and taktau nursery mane nk hanta my kids..sebab i tanye2 nursery memang mahal and yelah bile kite dah lame jadi surirumah and jage anak kite sendiri, mmg rase kalau boleh tanak orang lain jage anak kita…hati risau sgt..


Lagi satu, kereta cuma ade satu je…itulah our family car…dulu ade 2 kelisa tapi terpaksa jual satu untuk nk jimat kos..salha fikir camanela aku nk gerak kalau satu kereta ni…husband nk pakai kereta gi kerja..then aku nk buat biz…so howwww?..

Macam2 yang bergelumang dalam fikiran Salha..sampai Salha buntu…i almost give up..tanye pendapat kawan2 salha and a few family members, semuanya tak kasi salha start dulu…”belum lagi..”..”ko tunggulah dulu..” “alah biz ni aku dengar (macam2 bende negative keluar)”..

Bile Hanis tanye, Salha jawab maybe Salha tak dapat nk start lagi coz salha mmg takde modal and keadaan tak mengizinkan…i fikir maybe its not the right time for me..i jawab kat hanis..”nntilah, bile i dah ready i bagitau’..


After that Salha fikir balik…agak2 bila aku ready?? nnti kalau aku lambat, semangat aku pun dah hilang..hanis camane pun akan tetap kedepan and aku pulak kat mane?…takkan asyik duduk and bace blog hanis je…dari aku asyik bace je baik aku follow die..sampai bile aku nk jadi surirumah..sampai bila aku takde saving..anak2 aku makin lame makin besar..nursery, sekolah semua mahal..nk belanje pun cukup2 makan…apa persediaan aku untuk hari tua nnti…bile badan dah tak larat nk bekerja?

Aku takde financial back up langsung…kalaula terjadi ape2 kt suami aku..sakit pening, ajal maut kite tak tau…ish..ape agaknya yang aku ade? mak ayah aku dah nk pencen..siape nk jage diorang nnti..Ya Allah…kuatkanlah hatiku ni Ya Allah…

 From that moment..Salha tanamkan sifat degil…Kalau kite nk berjaya memang kene ade sifat degil ni…Salha terus mintak husband buatkan loan untuk dapatkan modal even mase tu husband still tak kasi..salha tak peduli…sebab yang nk buat bisnes salha..bukan husband salha..so salha ckp..”u tak payah risau, i will make sure takkan sentuh duit gaji u untuk bayar loan u ni” even mastu kepala nk pecah fikir..yeke aku ckp nih…aaaahhh…tak pedulila…buat jee.. and even macam2 obstacle nk dapatkan modal untuk salha start…tapi salha keraskan hati salha untuk buat jugak…kalau tak sekarang then bile lagi…??kannn??

After macam-macam cabaran, perit getir nk mendapatkan modal..Alhamdulillah…akhirnya salha berjaya kumpul modal and terus tak tunggu lagi untuk mula bisnes ni..

I always believe that, “Journey of a thousand miles begin with the first step….”

So inilah langkah pertamaku..

 

Let’s make a CHANGE!!!

If we want to make a change in our life…we must go through a transition period dimana kat situ macam2 cabaran yang kite dapat sebelum nk mula…hati tak tenang, jantung berdebar-debar, semangat hanya kt hujung tanduk je…sentiasa 50-50..nk ke tanak..semua akan lalui bende yang same..and macam2 anasir yang manghasut supaya kite tak berubah…dr orang yang terdekat dgn kite sampaila yang ke jauh…syaitan iblis pun turut menyumbang jugak..manekan tidak, bila ade umat Islam nk memajukan diri mereka and nk bantu umat Islam yang lain…perkara tula paling dibenci Iblis..tapi kalau kita yang keraskan hati and dapat go thru segala cabaran dan bisikan, itulah petanda die nk berjaya..

Ade jugak bile dapat je cabaran camni, terus lemah and they just give up..orang camni memang sampai bile2 pun camnila..same je..tanak berubah…Ade yang lagi best… bile dapat cabaran, die kate maybe itu petunjuk dari Allah untuk jangan buat bisnes ni…what???

Cube tanye semua orang berjaya kt dunia ni…contohnya Donald Trump??

Agak2 beliau takde masalah ke?

Agak2 beliau langsung takde cabaran ke?

Beliau terus jadi billionaire ke?

So kesimpulannya kt sini… Semuanya bermula dari kite… Kalau kite tak mula sekarang, bile lagi??? Kite takkan tau when is the right time for us.. Kalau kite tunggu je…mungkin mase tu cabaran dan halangan lain pulak yg datang…


Rezeki yang Allah datangkan kt kite, ialah tanpa kite sangka..tanpe kite bersedia..Hanya Allah sahaja Maha Mengetahui bile mase yg terbaik untuk kite…TAPI bile rezeki dah datang kt kite and kite tolak, seperti kite dah tolak rezeki Allah..


Bile Salha dah 3 tahun dalam bisnes ni…Macam-macam perubahan yang berlaku kt salha…group salha makin lame makin besar..Salha rase bersyukur sgt coz Salha degilkan and keraskan hati salha mase salha mula-mula nk start biz ni…just dlm 3 tahun je my life change 360’…Alhamdulillah syukurr…


And now, i just want to move forward..i want to go through more beautiful experiences after this.. I believe, there are more to come…

Alhamdulillah..syukur Ya Allah atas segala-galanya…sesungguhnya Engkau Maha Pemurah dan Maha Penyayang…

Time and Tide Wait for No Man.
Sedetik kita bertangguh, Seminggu masa berlalu.
Salha Menanti Anda Semua di Puncak Kejayaan!
Mulakan Langkah Anda dari Sekarang!

XOXO
CDM Salha Zain
012 – 222 9453

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.