fbpx

It’s a fact of life that we must endure every single day….

Today i nk share something yg i got from yesterday’s class…something yg rase sgt relate dgn life kite and i think we need to take some serious considerations…hopefully this can be as our “pembuka minda” for today….

Ok..

Average income for age like us mostly i can say RM2500..

RM2500 – loan kete (for kancil, kelisa, myvi or seangkatan dgnnye) RM 500 = RM 2000

RM 2000 – sewa rumah RM 450 = RM 1550

RM 1550 – (prepaid / phone line 150.00 + bil air, letrik 150.00) = RM 1250

RM 1250 / 30 days = RM 41.60 sehari

RM 41.66 sehari – (breakfast 10.00 + lunch 10.00 + tea 4.00) = RM 17.66

RM 17.66 – (minyak kete 10.00 + tol 4.00) =  RM 3.66

p/s: semua perbelanjaan kt atas i amik very minimum and average amount….tu tak termasuk if mase lunch u makan kt fine dining ke watsoever..

Ok now, RM 3.66 x 30 days = RM 109.80

Dengan RM 3.66 ni how can we allocate for:

– savings

– expenses untuk keperluan seharian cth utk wanita ; pencuci muka, make up watsoever..

– duit nk bagi mak ayah

– duit pampers and susu anak2..

– ASB

– insurance

– tak campur lagi duit kene bayar bibik or nusery..

– lagi2 nk raye ni…nk beli baju raye, kasut raye, perbelanjaan masak utk raye, duit raye..

Grand Total—————>nk ikutkan jumlah dh NEGATIF dh…

So means, situation macam ni will go on and on sampaila kite pencen…20 over years to go…

and after 25 years kite mesti dah nk pencen…pencen with no savings pulak tu…

Cane nk  survive , nk beli makan and keperluan asas if lets say kite hidup sampai 80 tahun..

Harge barang dh naik mendadak coz inflation rate like 10%-12% dh nowadays..

Tak campur lagi belanja hospital or klinik kalau kite sakit…makin tua makin sakit…belanje hospital 25 years later dh mahal..

Ermmm cane pulak nk bayar loan, loan kete, bil2…

Takkan tak shopping seumur hidup…..

Kite realize tak lebih gaji kite tiap2 bulan RM 108.90————>gaji bibik indon pun lagi besar…RM500 sebulan, dapat bersih je..sebab makan minum, tmpt tinggal, api, air semua kite yg bayar…and now ,kt kawasan umah i ni , if kite panggil cleaner indon suruh cuci rumah, die charge 3 jam RM50..wah..dh ikut jam dah sekarang…and satu hari diorang bersihkan 10 rumah…RM 50x 10 = RM500…..RM 500 sehari x 30 = tak RM15 0000 sebulan…!!!!!!

Kite still tanak buat pape ke…still nk suka ria lagi bergolek depan tv…this is the fact of life…..ekonomi melayu dh jatuh no 4 after org cina, india, indon then baru melayu..pastu baru bangla…

Hmmmmm…..tak pening kite…Fikir2lah sendiri…

Join the discussion 9 Comments

  • hanis Haizi says:

    pergi shop lots, cuba tengok kedai2 kat situ…. majority- cina and mamak. Melayu ade la satu dua kot. itu pun if ure lucky.. huhu

    • Salha Zain says:

      yup betul…contoh terdekat sri damansara ni, cina ngan mamak je yg conquer….kedai melayu terpencil sgt and samapi tak perasan pun…

  • nora says:

    Hmm salha, sungguh betul dan tepat kata2mu itu. Hmmm ikutkan tiap2 bulan kita keje buta2 shj..Sbb income dah -ve kan? Tapikan salha, masih ada org lagi yg sanggup hidup mcm gini .. Biarkan hidup -ve … sanggup ikat nafsu.. Konon nya kata, biar bersederhana.. Yg sebenarnya.. sudah tak blh nak berlebih2.. 😉 … Masih ada org ckp.. Ala… skrg pun dah ok hidupnya.. Tp, dlm benak fikiran dan dlm hati.. masih berkata2 dan berteka teki.. cukup ke cukup ke.. nk sampai hjg bulan..

    Marilah kwn2… kita ubah kehidupan kita.. dari mengharapkan ehsan org, terutama ehsan kerajaan.. Tak malu ke, bumi kita di jajahi/takluki oleh Indon…????

    Hahaha.. sorry salha, emo sikit. tp ini adalah kebenaran dan hakikat kan?…

    • Salha Zain says:

      nora…yup..yup..diri sendiri je yg tau tiap2 hari gi atm cane…mesti kire duit ni cukup tak sampai akhir bulan…mostly mesti tak cukup…huhuhu….

  • niz says:

    kalau u maksudkan average household income. I rasa kene RM2500x2 because most family have 2 incomes.

    • Salha Zain says:

      betul,niz..tu i kire utk sorang…and semua expenses tu very basic utk sorang…utk yg dh kahwin..semua kali 2, kete x2,shopping x2, insurans x2,medical expenses x2 semua x2…contoh kete yg i kasi kelise punye installment..i think mostly orang pakai waja or wira, sewa rumah i kasi contoh sewa utk kos rendah, if kalau betul now sewa apartment or condo dh rm1000…ok..kalau niz tak percaye cube niz kire for your own…lebih kurang same tak..kt sini i just kasi contoh je…just utk pembuka minda….thats all…k dear…

  • niz says:

    Memang lah basic but those expenses are mostly shared expenses. so either you bahagi 2 or kene include hsehold income of both.

  • wani says:

    hi salha
    mmg betul apa u ckp tu
    itu minimum expenses kan
    i wish for more money tapi belum berani amik langkah apa2
    sementara ni make do dulu apa yg ada 🙂
    but insyaAllah will plan for a better future
    skang bujang ok la kan
    duit tu ade je la lebihnya
    duduk pon rumah parents

    bgs entry u 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.