fbpx

Life is about making choices..For better or for worse part 2..

Ok seriouslyyyyy!!!

Betul ke semua gaji RM 5,000-RM 8,000..yup maybe some of u memang dah achieve but MAJORITY of you still in this range RM3000-5000…is it..??

So now, lets do some calculations…simple je…

Every month ape standard expenses yg u all bayar?

Expenses tetap:

Rumah (maybe share ngan hubby)                                     500 ( rumah apartment biase je)

Kereta                                                                                    500 (utk myvi je)

Credit card (kalau ade..tapi mmg majority ade pun)         200 (yeke 200)

Insuran                                                                                   150 (seriouslyy)

Nursery                                                                                   300 (minimum sgt)

Parents                                                                                   400 (2 ratus sorang)

minyak kereta                                                                        200

Duit belanja (lunch kt office)                                                150 (be honest)

bil telefon                                                                               200 (jgn mimpi, now 3G)

tol (confirm lalu kan)                                                              50

bil2 lain ( maybe share ngan hubby)                                    100

Expenses yg boleh di-adjust:

Barang sendiri (takkan tak shopping sikit pun)                   200 ( c’ mon!!)

Barang2 anak (susu and pampers wajib)                              200

Barang dapur                                                                           300

                                                                                     _________________

                                                                                               3450.00

Ok…RM3450.00 tu ialah based on expenses yang sangat2 minimum…cube u ols tgk balik part bayar rumah , kereta, bil telefon, barang sendiri, duit belanje lunch..hello…rm150 lunch kt warung je k…nape i nampak ramainyeeeee kt Delicious, kt chillies, kt Tony Romas, Ben’s, kt manhattan fish market, paling common secrect recipe, Chawan bangsar, pizza hut…seriouslyy..RM150.00 jee…satu meal at least RM 20-25..

Shopping…RM200 just barang keperluan je sayangkuu…i guess u must spend  a liiiiittle bit more…

and what about ade 2,3 anak…and ade yang dh sekolah or universiti…takkan 200 jee…coz yg i tulis kt atas utk satu anak jee…

and how about your savings…are they in expenses tetap or adjust expenses…

untuk yg income lebih 3k maybe ade surplus…and what about income 3k ke bawah…

and brape lama u all akan bertahan dgn situation ni…untill income ade increment…increment setahun how much?

tapi kenape ramaaaai yang kate…

I DAH HIDUP SELESA…

I SELESA NGAN KEADAAN SEKARANG…

ALHAMDULILLAH…SEMUANYA CUKUP…

Hmmmmmm….

Cube kite renungkannnn….

To be continued…..

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.