fbpx

Life is about making choices..for better or for worse?

Pernah tak kite terfikir…kenape agaknya kite bekerja?

Bangun pagi2…kadang2 still ngantuk lagi…kelam kabut gosok baju kerja…siapkan anak…buat breakfast…hanta anak gi nursery or sekolah…then redah jam…baru masuk ofis…

Then kat ofis…meeting sane sini…kadang2 kene hadap office politics, kadang2 kene marah boss, kerja pun kadang2 bile musim dtg kerja menimbun sampai kene overtime kt ofis…then balik kerja, kene redah jam lagi…kalau kerja kl and duduk shah alam ke or vice versa…aiyohhh…federal, mrr2, kesas memang cannot escape..memang anak kt nursery pun terpaksa overtime…purata kebiasaannya masa amik anak mesti kul 7.30 or 8pm…

Ok now…cube kire brape jam kite sebenarnya bekerja…

Sepatutnya : 9am-5pm…kan?8 jam..ye keee….?betul ke?…cube kire balik…

Keluar dr rumah kul 7am..(kadang2 lepas subuh) balik around kul 8pm (kadang2 lagi lambat)…13 jam….or kadang2 terlebih masa….ade yang sampai 15 jam ke atas….hmmm…

And anak u ols selalu tido kul brape? kul 10pm? so ade 2 jam je masa dgn anak sbb esok nk hanta die sekolah lagi..cukup tak 2 jam…?

and perkara ni berulang sampai umur kite pencen nnti…umur pencen 55 tahun…and now ade org extend lagi nk pencen lambat…

so if calculate dgn umur kite sekarang…ade brape puluh tahun lagi before kite pencen?

20 tahun, 15 tahun , 10 tahun….???

Ade orang income besar, ade orang income sederhana…bende ni subjective pada masing2..

Cuma setiap orang yang bekerja ade satu persamaan which everyone nk climb the ladder…nk jadi manager,senior manager,GM or even CEO..

Pangkat mane yang actually u ols boleh capai dalam tempat kerja u ols sekarang?coz u should know better…i believe GM and CEO maybe tak ramai…majority manager or senior manager…brape agaknya income manager and s.manager? rm5000-rm8000++ am i rite?tapi semua dok kl income camni ke??

Talking about increment pulak, brape banyak increment yang kite predict throughout 20 tahun,15 tahun,or 10 tahun before kite pencen?if orang kerja swasta maybe banyak sikit compare to org government…but is it enough….??

I mean…IS IT ENOUGH???

Enough? reallly?seriouslyyy?

not enough?hmmm…i dont know..i guess so….

ok, kite continue tengahari karang….

coz i nk gi breakfast jap and do some exercise routine…(yelah, dh nk hari anugerah nihh..)

lepas exercise baru masuk ofis balik…takpe ofis i tak jauh…kt dlm rumah jeee…

 

Join the discussion 2 Comments

  • husband says:

    hubby you dah buat fulltime ke? mesti tulis dari pengalaman kan?
    kalau cerita pasal duit, dua gunung, pasni mencari gunung ketiga. pokok pangkalnya adalah diri sendiri. kalau mampu, hiduplah mewah, kalau baik, hiduplah bersederhana.

    • Salha Zain says:

      InsyaAllah akan fulltime jugak nnti…doakan ye…terima kasih atas nasihat…untung salha ade kawan a.k.a blog reader cam u..how i wish i dikelilingi orang cam u..thanks dearie..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.