Baru semalam i realized the true meaning of  LIFE….ok…how to start eh??hmmm…ok…

Life is an assignment that been given to us to complete it…

Life is full of situations either we can control or beyond our control..

Life ni terbahagi kepada 2 : “tugas”  and “tanggungjawab”

ok..ape sebenarnya sebab kite dilahirkan kt dunia ni…?? of course, sejak kita lahir..kita dh pun di kurniakan tugas and tanggungjawab…sebab segala2nya dh ditentukan oleh Allah untuk kite..

Ape tugas kite – sebagai orang Islam tugas kite hidup di dunie ni ialah untuk melaksanakan segala perintah Allah dan meninggalkan larangannya…

Tanggungjawab – sebagai insan di dunia ni , kite buat segala kebaikan untuk dunie la contohnya…hormat-menghormati, bantu-membantu antara satu sama lain, menjaga keperluan dan kebajikan keluarga dan anak2, mengelakkan segala masalah or sengketa selagi boleh..mencari rezeki secukupnya..everythingla kan…the list will go on..

ok maksudnye kt sini..kite kene balancekan antara tugas and tanggungjawab..kalau kite jalankan tugas kite je and tinggalkan tanggungjawab pun tak boleh..kalau jalankan tanggungjawab then tingggalkan tugas pun tak boleh…nmpk tak???kite memang kene buat dua2 sebaik2 mungkin and Allah pun suke..kan betul tak…

jadi kat sini..same2la kite jalankan tugas and tanggungjawab kite bersungguh2 and sebaik-baik mungkin…kite same2 jadi insan yg terbaik di dunie dan akhirat…jangan putus usaha sampai kite jadi insan yg terbaik di sisi Nya..and kejayaan dan rezeki kite biar Allah yg tentukan…janji jgn berhenti dr berusaha…k..

sorila..entry today cam berat sket..i bukan baru lepas bace buku ke ape..ntah tetibe dapat idea ni..and i think its good if i cepat2 share…hihiihihi…

ok so ingat tau….Tugas and Tanggungjawab.,..jgn tinggalkan 2 bende ni k…

“Alang-alang hidup biar jadi yang terbaik..”

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.