fbpx

Menjelang Ramadhan…

Bile menjelang je Ramadhan, mesti waktu paling meriah sekali ialah waktu nk berbuke..bazaar ramadhan di sana sini…Macam2 juadah yang dijual…ade jual mee rebus, ikan bakar, nasi kerabu, kuih-muih toksah cakapla,kuey teow kerang, soto, lauk pauk..hiiii…macam2 lagila…sampai rambang mate tak tau nk beli ape…kalau boleh nk beli semue…hihii…perasan tak..pada waktu-waktu camnilah ramai betul umat Islam kite nk berniaga dan cari duit lebih…jadi bile balik raya nanti mesti lebih meriah…nk kasi duit raya kt mak dan ayah kt kampung, nk kasi duit raye kt sedare-mare, nk beli baju raye anak2…hmmm…syahdu betulkan hati bile tengok wajah diorang yang happy sangat dapat hadiah…kadang2 rase cam nangis pun ade…

S0metimes kite terfikir jugak..ape ye kite nk buat nk cari duit lebih…pade yang bekerja ofis, nk berniaga bazaar tak boleh pulak…nk buat kuih raye pun tak sempat…sebab balik keje berkejar2 kite nk masak pulak..kalau kite tak buat pape..gaji kite still same…takde pulak boss nk kasi bonus raye ke ape…hmmm…

Ok, before balik raye ni nk tak bawak balik at least RM3000-RM5000and bermodalkan starting from RM30 pulak tuh…compare to berniaga bazaar..kirenye biz ni lagi senang sikit…tak kirela orang tu sibuk ke, tak sibuk ke, yang bekerje makan gaji ke,or tak bekerje makan gaji ke..surirumah pun boleh pun boleh buat…and biz ni tgh2 nk raye ni memang high demand sungguh…betul!!…sgt high demand..pastu..nk buat mase puase pun boleh, mase raye lagila best, after raye pun boleh…buat pun sambil2 je….sesiape yg suke online tu lagila bagus…dulu kite online chatting2 tapi tak dapat duit…how about this time around, kite online chatting2 cam biase tapi dapat duit…same jugak bile dulu kite dok gossip2 or sembang2 ngan kawan kite kat ofis tak dapat duit..but now..kite buat bende yg same jugak..sembang kosong je but dapat around rm3000-5000..bukan 3 ratus tau…best tak camni…..hmmm..kalau nk tau..call me 012-222 9453 or email me at salha2910@gmail.com

Join the discussion 9 Comments

  • nini says:

    best best…..

    tp berniaga kt bazar pun ok jugak… jual air pun can get 5 figure… kalau jual makan laaagi la… mesti lagi gempak…

    anyway happy skang ni dh ramai usahawan melayu.. good 4 u!! selamat berpuasa

  • hanis Haizi says:

    berniaga kat bazaar lain. penat. modal rolling2. end up lebih kurang saja. huhu

    We only work 2 hours a day utk dapat that income. Berbaloi x?

  • hanis Haizi says:

    Tak nak kaya kan owner, nak kayakan diri sendiri.

    I tanya U, yes U.. Dalam Malaysia kan berapa banyak syarikat SDN BHD dimiliki kaum bumiputera vs kaum chinese?

    KAlau org melayu bab2 PASAR MALAM memang no 1, ENterprise pun lg tinggi dr org cina.. tp bila sampai ke SDN BHD, org melayu jauh ketinggalan ke belakang

    Nak berniaga di pasar malam, boleh x salah. Cuma saya cakap kene work SMART. Kita nak UNTUNG BESAR. Less time, less energy.

    Memang orang melayu sinonim dengan MLM. Salah ke? This is the best platform for bumiputera entrepreneur. Dah tu pak lah sendiri bagi MeCD award in 2007 sebab melahirkan ramai usahawan bumiputera.

    Taikun kat Asia Tenggara ni top 10 ade tak melayu? Ade tak peniaga pasar malam boleh jadi Millionare? Tepuk dada tanya MINDA

    Nak cuba penetrate market nak saing dgn chinese tak salah. Tapi kalau kite tgk la… berapa ramai can make it?

    Just my 2 cent

  • nana says:

    salha,bisnes ape?start from rm30?bior betul!

  • cikayu says:

    salha, are serious? biz apa ni modal cuma rm30. gosok mata baca statement u tu…care to share?? my email ladyayu78@gmail.com

  • Rush says:

    Hye Salha..how are you..masih aktif ke blogging?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.