fbpx

PLAN A + PLAN B….

Kalau duduk di KL ni..semua dh tau…kehidupan kt sini mencabar…cost of living kt sini tinggi…makanan mahal..tol dh naik..mane anak yang dh sekolah tu maybe dh terase bahangnye…so i think org KL tak boleh ade satu plan saje…mesti kene ade plan lain untuk back up..nk tau tak ape plan tuh??

PLAN A

-Kerje makan gaji dengan pendapatan sebanyak RM 3000-4000 (normal rate)

– Pendapatan ni di gunakan untuk keperluan basic, byr kereta, rumah, bil2, perbelanjaan dapur..

-Byr minyak and tol nk gi kerja, belanje untuk lunch kite hari2..

-nk bayar loan study..

-perbelanjaan persendirian..

PLAN B

-pendapatan RM 4000.00 ++++++ (takde limit sebab kite berniaga)

-sebagai back up untuk plan A..standby untuk bayar repair kereta, cuci kereta , roadtax kereta..

-standby untuk saving, asb, insurans dan fixed deposit..

-standby untuk perbelanjaan sekolah anak2..nk beli buku, tuition dsbnya..

-untuk kasi mak dan ayah kite kt kampung..

-untuk sedekahkan kepada yang memerlukan…

RENUNGAN:

-cube bayangkan jika anda tiada plan B?

-cube bayangkan semua perbelanjaan dirangkumkan sekali dalam pendapatan A sahaje..

-cube bayangkan jika sesuatu terjadi dengan A..company restructuring, downsizing, force rating..

-cube fikir semula, betul ke gaji kite cukup tanpa plan B??kaji betul2…

-cube bayangkan kalau ade extra tiap2 bulan untuk belanja..

-masih nk tunggu dan lihat orang lain berjaya..lepas dh tunggu nk buat ape…nk padankan muke orang tu ke..?

-masih nk berkeadaan selesa depan TV sedangkan orang lain berkejar2 mencari rezeki?

-masih memandang plan B low class sedangkan pendapatan boleh mencecah 5 angka…mane yang low class sebenarnye..??

-masih nk kate…keje saye busy..awak bolehla buat sebab fulltime…ade kt atas ni saye suruh brenti keje??

-masih nk kate..alah..saye tak minatla bende2 ni…gi kerje hari2 ni minat ke??kalau kene marah ngan boss..minat ke??menghadap office politik hari2..minat ke??keje belambak hari2 sampai nk bernafas pun tak sempat..minat ke??     Ke sebab terpakse buat semua bende ni coz nk cari duit..

Bukak minda and fikir semula…

jangan sempitkan minda tuh…

jangan letak seribu alasan kt depan kite..

jangan terlalu rase selesa dengan keadaan sekarang..

jangan ikut contoh kawan yang tak berjaya…biar die tak berjaya sorang2…

jangan asyik ikut orang yg negatif…org yang negatif ni sebenarnye die sendiri pun tak tau tujuan hidup die..so kite nk ikut ke?

stopla dari menyokong orang yang selalu mengutuk orang lain..sebab buang mase je…

mase kite singkat…taktau sampai bile usia kite ni..penuhkan dengan bende2 yang bermanfaat untuk diri sendiri dan untuk org lain..

Jadilah hamba Allah yang sentiasa rajin berusaha hingga akhir hayat…Itu adalah lebih baik…

Ingat …9/10 rezeki adalah datang dr berniaga…kenape tetap pilih 1/10 peluang sahaje sedangkan kita ade lagi 9/10 peluang depan mata…

FIKIRKANLAH……………………

Join the discussion 5 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.