fbpx

Seribu Langkah, Bermula Dengan Langkah Pertama!!

Teringat dulu mase mule2 berbisnes…

I bermula dari surirumah…masetu of course takde income..cume harapkan suami je…kadang2 tu tak cukup..masetu pulak baru dapat baby i yg 2nd…perbelanjaan pun makin banyak..sampai kadang-kadang terpakse pinjam duit mak and ayah i..tak pun adik beradik…berbelanja tu pun tak pernahla nk mewah…cume ikut ape yg perlu je…maklumla..satu je sumber income..bile jumpe dengan saudara-mara yang isterinye bekerje…rase cam rendah diri..tengok diorang pakai baju cantik2, tudung cantik2,and handbag berjenama…

Seingat i dulu, pernah jugak tanye kat diorang, tudung ape yang diorang pakai…teringin jugak nk cube…bile pegi kedai die, tengok satu tudung rm100++, terus letak balik…then pegi tengok side lain pulak..harga memang lebih kurang same…try jugak nk check kalau2 ade yg murah sikit…adepun rm80++…hmmm…memang rasenye..tak layakla agaknye untuk pakai tudung camni…sedangkan tengok saudara-mara yg pakai tudung ni…tiap2 minggu mesti tukar yang baru…dalam hati tertanya jugak..cane diorang boleh beli…banyaknye duit diorang…hai..

Kalau dh tudung tak mampu, handbag toksah cerita…jenama Bonia memang i tak pernah pakai pun la…Bonia pun dh rase mahal sangat dah…sembonia pun belum tentu lepas…sebab try jugak fikir nk beli…bile tengok anak2, rasenye lagi penting belikan diorang baju baru daripada aku beli handbag…jadi i batalkan ajela niat..selalunye memang camtu…sebab tu dulu handbag i cume pakai beg2 biase je..even kadang2 bukan handbag pun…cume beg yg beli kt gerai2 je..harga dalam rm29.00-40 camtulah..LV, Coach, Tod’s, Prada, Gucci, YSL, Marc Jacobs memang i tak pernah tau pun die wujud kt KL..sebab tak pernah nk amik tau pun sebab, i tau i tak mampu…

Kalau bab baju pulak…i tak pernah rase nk pakai baju mahal2…dulu pada i, Dorothy Perkins, Warehouse tu memang tak pernah masukla..Topshop dan MNG pun tak mampu..lagikan yang lain2..kalau i beli baju pun..cume pergi kedai cina biase2 je…cari baju pun section yang die tulis RM19.90-rm29.90…hmm..baju RM9.90 pun pernah i pakai…

Barang2 baby, kami beli sederhana jelah..ikut kemampuan..nk tau satu cerite..Raya 2 tahun lepas, my auntie nk belanje pegi Zoo Singapore..happynye rase…masetu tgh mengandung my 2nd baby..so amin jela yang merase pergi…bile sampai kt sane, MasyaAllah…tengok stroller anak2 orang singapore..besar2 belake..selesa, tak kene matahari…baby2 diorang macam bukan naik stroller..dah macam naik kete dh…sampai ade baby yang tanak jalan sebab stroller die sedap sangat kot..tapi bile tgk stroller my baby…masetu kitorang mampu beli yang Anakku je..janganla kate nk Graco or Peg Perego..itu je yang mampu…i believe u all boleh agak cane la condition nye kan…bukan kate Anakku tak bagus…tapi memang tak bagus pun coz, mudah rosak, patah sini-sana..mase kt zoo, kesian tgk amin…tak seselesa baby2 lain…kene panasla bagai..lagi sekali rase rendah diri and macam nk nangis je…

Kereta pulak..dulu our family car ialah kelise..kami tak pernah rase selesa bile balik kampung..Boot kereta memang sempit takleh letak barang…so beg memang letak kt seat depan…jadi i tiga beranak dudukla kt belakang…kalau mase diorang tak tido..ok lagi…tapi bile diorang nk tido, paling kesian kt aminla…adik nasib baik tido kt seat baby…amin tidur kepale riba kt peha i..then kaki die terpakse kene bengkok2 sikit coz tak boleh nk melunjur..die asyik nangis je sebab tak selesa..hancur hati i bile kenangkan balik..tu baru bab tido..kalau bab keselamatan..dh la takde child lock..amin boleh bukak bile2 je tengah highway..and kete kelise pun kecik, kalau lori besar lalu sampai bergegarla kete kami..

Keadaan camnila buatkan i nk cari sesuatu nk tambah pendapatan…i mule jugak bisnes kecik2..jual brooch..jual kuih, jual macam2la…Alhamdulillah…walaupun untung puluhan ringgit…i syukur sangat…cume masih belum mantap lagi..and tak pernah dapat nk saving..

but until i jumpe biz ni..hidup i dh mule selesa sikit demi sikit..banyak perubahan berlaku…dari income, kereta, perbelanjaan anak2, perbelanjaan sendiri..Alhamdulillah..syukur sangat2..biz ni walaupun buat 2 jam je sehari dh macam gaji separuh bulan..and now bile dh makin stable..makin kurang kerje nye..memang sesuaila untuk orang yang sentiasa sibuk kt ofis tapi tetap nk buat side income..cume 2 jam je setiap hari diperlukan..takpun 2 jam seminggu…janganla cakap langsungtakde mase…habistu takkan kerja tak rehat2..takkan kerja 24jam siang malam sampai 30 hari…tipula kan..pastu..income bos kasi brape..?ade bos kasi lebih ke?same je kan..

Kalau nk kire mase i kerje makan gaji dulu, income i sekarang dah macam senior manager i, takpun general manager..pulak tu..dalam mase 7 bulan je..bukannye bertahun2…kalau kite nk jadi general manager, maybe makan bertahun jugakla…kan..tu pun kalau jadi general manager..

Percayalah…bisnes ni untuk semua..janganla cakap, i banyak commitment kerje, i busy, i takde mase…ok satu i je i nk tanye…kerja ofis boleh habis tak..i mean sampai bile2 pun keje ofis ni takkan habis…even kalau kite tak bekerja kt ofis tu lagi pun, kerje tu orang lain yang akan sambung kerja kite..cume maybe stop bile kiamat je…

jadi..kalau alasan nk tunggu kerja habis dulu baru buat bisnes, hmmm…fikirla sendiri..malas nk jawab..bukan niat saye suruh anda brenti kerja…kerja perlu diteruskan..tu tanggungjawab..tapi tak salah kalau kite nk buat side income…untuk tambah pendapatan keluarga..Betul tak??kalau side income bermula dengan angka RM3000.00..banyak tak agaknye perubahan kite..banyak tak barang boleh beli..tu baru RM3000 belum RM10,000.

Ok, lagi satu…”I dah stable, income i pun dh besar..im not looking for side income dh.. everything dh cukup, my company sangat stable, medical benefit pun 1st class…kete dh ade, rumah dh selesa..so i think i tak payah buat biz..”

First of all, i nk ucap tahniah…and syukur Alhamdulillah..ade sorang lagi umat Islam kite yang berjaya…syukur..

cume nk mintak fikirkan a biiiiiiiit further sikit….pernah terfikir tak life after dh pencen nanti..dapat EPF kan..brape? katela RM500k..ok…RM500k..dengan ekonomi 20 tahun dari sekarang, dengan medical expenses yang dh naik, dengan anak2 yang mungkin masih belajar di universiti, dengan loan rumah yang masih tak habis bayar(sebab loan 30 tahun)..agak2 RM500K boleh tahan brape lame??5 tahun mungkin…how about kite hidup sampai 70 tahun…tu pun kalau EPF RM500K..

Mase tu still larat cari alternatif untuk berbisnes??confirmke badan kite masih kuat??

Ok alasan lain,”i banyak commitment loan..ade loan kete, rumah, credit card..i ingat tahun depan baru lega sikit untuk i nk fikir buat side income”..satu je i nk tanye..

Boleh ke u yakin yang tahun depan dh takde commitment??makin berkurang or mungkin bertambah??

Kalau nk tunggu semuanya settle, katela 2 bulan, 5 bulan, 7 bulan tak pun setahun…dh macam2 dah yang kite boleh dapat dalam biz ni..tapi kalau kite masih tak buat pape..masih tak start pape..dalam setahun pun mungkin belum ade perubahan..life mesti same je…mungkin ade increment gaji jelah..tu pun maybe tak banyak..i tau sebab i pun dulu bekerje…

Jadi…kalau boleh cepat..kenape nk lambat..??

Kalau dh ade peluang, kenape kite lepaskan??

Bukan nk push or paksa…tapi..berkat dari pemimpin i pushla,  membuatkan i sampai ke sini…!!

Anda pun macam tu…memang boleh…tak ade bende yang tak boleh..saye sebagai pemimpin dengan seikhlas hati nk membantu pade sesiape yang nk berbisnes dan nk bina “PENCEN” kite..

Usaha yang tidak putus2+tidak jemu menimba ilmu+rapat dengan pemimpin+berbekal kesabaran= Pasti kejayaan dalam tangan anda…

Jom kite buat same2…dalam mase 6 bulan dari sekarang, pasti hidup kite akan berubah..InsyaAllah…

012-222 9453 / salha2910@gmail.com



Join the discussion 7 Comments

  • Amirah says:

    Salha, i setuju sangat dgn apa yg u tulis ni… keadaan sama dengan apa yg i alami skrg lagi2 anak i dah 3 orang… lagila asyik budget lara…. Thanks to you, i kenal ngan biz ni & i rasa rugi klu i tak jumpa u dulu… i pun nak berjaya mcm u…

    • Salha Zain says:

      amirah, salha yakin sangat mirah boleh jadi macam salha…jangan putus asa…kite buat biz ni sampai habis….Allah nampak usaha kita…sesuatu yang besar dh tunggu mirah kt penghujung jalan…jgn stop k…selagi salha still bernyawa ni…salha akan bantu mirah sehabis daya…InsyaAllah..

  • ayu says:

    berapa modal??

    • Salha Zain says:

      Ayu….modalnye tak besar…and modal tu kita confirm dapat balik..plus untung lagi..bukan untung je…income pun ade…salha akan terangkan one by one dekat ayu…
      jumaat malam salha free…ape kate kite jumpe and berbincang….salha akan kongsi peluang ni sebaik mungkin dgn ayu jugak…InsyaAllah..

  • maynee says:

    salam,kak salha ade ym x?

  • hirman kimin says:

    Salam Puan, saya berminat utk menceburi business side income yg puan jlnkan. Kalu tak menjadi keberatan pada puan, boleh puan terangkan secara detail kepada saya. Mungkin puan boleh antar info atau cara2 utk join bersama puan utk business side income terus kepada email saya. Sekian, terima kasih.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.