Tag

Premium Beautiful Archives - SALHA ZAIN

January Achievers!!!

By Success Story No Comments

Alhamdulilah ….Berakhir sudah bulan Januari 2012 dan syukur kerana dikurniakan permulaan tahun ini dengan pencapaian rakan-rakan kongsi yang sangat membanggakan! Iaitu seramai 4 orang bergelar Jam Tangan Achievers (for achieving RM100,000 sales in a month) achieve jam ni means income memang dah cecah RM10k ke atas..

Baru tak sampai brape bulan je diorang buat bisnes ni dah cecah income puluh ribu…

Kagummm!!!

Muda2 dah genggam income camtu..

And Alhamdulillah…bulan lepas hasil usaha yang bersungguh2 dari semua rakan kongsi under my group, kami semua dah mencecah hampir 700 set / 1.4 million sales. 

Congrats all and let’s fly even higher this time…

It’s a signal for u all utk achieve camni pulak…

So congrats to all the winners untuk bulan ni.

DSM Hazelin, DSM Ismalina, DSM Noraida and DSM Nurul Ashikin

Amazing biz partners aka future great leaders..

Lepas ni sambung kejayaan pada rakan kongsi pulak ye…

Congrats jugak to other winners from the Green Group. We are all winners and always be the winners!!

Ok. All Together NOW!

AUUUMMM!!

Guangzhou CONFIRM!!!

Sebenarnya, kalau you all mmg blog reader Salha yang setia, you all mesti perasan, everymonth mesti ada wajah2 baru yang dapat Jam Tangan ni. So apa yang significant nyer? Jawapan dia senang jer… THIS BUSINESS CAN BE DONE by ANYBODY! Tak kira apa background skali pun, surirumah ker, student ker, makan gaji ker, IF YOU WANT IT, YOU CAN HAVE IT! Leaders/mentors are here to help and guide you (FOR FREE!) All you have to do is contact me with an Open Heart and abundance of Desire to change your life.

Call me 012-222 9453 or
click the Orange button on the left of this screen. 🙂

My Premium Beautiful Travel Schedule

By Travelling No Comments

A nice start for 2012…boleh kate every month travel…

Starting with…

March – VIETNAM

April – HOLLAND and BELGIUM

May – MAKKAH

and next GUANGZHOU CHINA

It’s truly a “Beautiful” business…Dari tak pernah langsung melancong gi oversea…paling jauh pun Thailand and Singapore…tapi sedar2 je ntah2 dah keliling dunia dah…coz total up semua dah 10 countries already…yang paling best..semuanya F.O.C…ape yang kite kene buat just qualify certain target yang sangat-sangatla senang…janji nak je… confirm boleh…

Memang sesuai sangat pada yang suke travel…i mean…sape yang tak suke travel ye tak??dahla tu FREE…kalau guna duit sendiri mau ratus2 ribu dah habis…tapi ni semua company tanggung…best2!! Kite just cuma bawak duit shopping…

hmmm…talking about shopping…i want to add my handbag collection…

im targeting this…

 

 

That’s all for now…

012-222 9453

salha2910@gmail.com

 

Live in your Dreams

By Premium Beautiful No Comments

Dulu2 Salha sentiasa mencari..ape agaknya satu career yang boleh ada banyak masa and at the same time dapat income yang solid (lebih kurang cam financial freedom)..yelah..kalau kite tgk movie ke tv series or reality show cam Kimora Life in Fab Lane or Keeping up with the Kardashian rase seronok tengok lifestyle diorang…they’re not celebrities pada asalnya..Kimora is a model and Kim Kardashian mulakan career die dengan jual brg kt Ebay..tapi tengokla diorang sekarang…they’re all successful businesswoman..

Keeping up with the kardashians

Kimora life in a fab lane

Itulah yang membuatkan i start berangan and mencari2 career apekah itu…coz my criteria i nk cari something yang:

Tanak terikat ngan waktu bekerja, tanak kerja under orang, tanak asyik kene bambu ngan boss, tanak asyik kene kipas orang coz i memang tak pandai kipas pun, tanak ade conflict office politics, tanak suke nk gaduh2 kejar naik pangkat, tanak orang lain yang tentukan gaji i, tanak asyik keje dalam ofis je…

Memang at first agak payah jugakla kan nk cari peluang career camni…

Taaaaaaaaaaaaaapiiiiiii…berkat kesabaranku mencari2 selama ini..telah ku jumpa…yess!!!

Memang best…totally my dream career…i fall in love in this biz coz:

Masa flexible, i control my time..kite yang tentukan brape jam kite nk bekerja, kite jadi our own boss, income bulanan kite yang tentukan nk brape, ofis i kat pulak kat rumah, tapi when meeting up with clients and biz partner boleh jumpe kat mane2 yang kami suke, already drive my dream car, already have my dream handbag, dream income and savings, and the most important thing is living in my dream lifestyle..iaitu sambil bekerja, sambil ade mase banyak bersama2 dengan anak and family…dan bukan tu je, dapat membalas jasa mak ayah, and beri sumbangan pada family dan masyarakat..Alhamdulillah i dah hampir capai semuanya…Baru hidup lebih balance..betul tak?

Yup memang sejak i buat biz ni..it turns me 360’…dulu i just ordinary person yang hanya berimpikan jadi extraordinary..tak sangka impian i benar2 jadi kenyataan…Alhamdulillah..syukur pada Allah…

Dulu i seorang surirumah with no income and savings…

Mase ni raya kt singapore…frankly speaking, baju raya i..my auntie yang belikan…kt Mustafa Centre harga 25 dollar..sebab i tak mampu beli baju raya cantek2 sebab masetu kt tangan cuma ade berape puluh ringgit je…and baju my hubby and amin kami beli kain dari kamdar..itu je yang kami mampu..

Berkat usaha yang berterusan dan tak pernah give up…i sentiasa fikir “Aku boleh ubah nasib ku sendiri..kalau tak aku yang ubah, siape lagi dan bila lagi??Aku boleh hidup senang dan serba mencukupi seperti orang lain..sesungguhnya Allah akan memberi ganjaran pada hamba2Nya yang sentiasa berusaha..insyaAllah…”

Gamba mase jadi speaker baru2 ni…with my dream bag…telah ade di tanganku..

Me with Rizman Ruzaini (Malaysian No.1 Designer)…he design my CDM dress and this dress one or his masterpiece…Alhamdulillah..tercapai jugak impian nk pakai masterpiece Rizman Ruzaini..my dream dress already came truee..

Kalau Salha mampu berubah…SO CAN YOU…..!!Salha yakin ramai kt luar sane yang masih tercari2 jalan untuk memperbaiki kualiti hidup masing2..pada yang dah bace entry…InsyaAllah, anda dah jumpe JALANNYA!!!

Let us be extraordinary let us make some changes in 2012!!!

salha2910@gmail.com

012-222 9453

 

 

 

My New Year Resolutions..

By Premium Beautiful One Comment

Pejam celik, pejam celik kite dah sampai penghujung tahun 2011..cepat sungguh masa berlalu..if i terkenang balik 2 tahun yang sebelum ni…Alhamdulillah…macam2 yang dah i capai…syukur…impian i nk capai Financial Freedom and Time Freedom at my age of 30, akhirnya dah pun tercapai…Alhamdulillah, i already drive my dream car, i live in my dream lifestyle, i ade income dan savings yang stabil dan mantap, and dapat travel to my dream place which is Switzerland dan berjaya sampai ke puncak gunung salji..satu pengalaman yang salha tak dapat lupakan..and bukan tu je..travel ke negara2 lain juge..

Bile teringat balik zaman i dulu2..at my lowest point…i am nothing..i am nobody..im just a fulltime housewife with no savings..if kalau adepun kt my Maybank account is RM14.60…but, i taktau apelah agaknya perkara baik yang i buat dulu2 sehingga Allah anugerahkan i jalan dan peluang untuk i capai semua ni..

Kalau nk ikutkan..boleh jer Allah lorongkan i biz lain…or boleh jer i tolak..tapi biz ni jugak yang Allah kurniakan..Hanya Allah yang Maha Mengetahui segala yang terbaik untuk hambaNya..Sesungguhnya aku bersyukur Ya Allah..Maha Pemurah dan Maha Pengasih..

Ingat lagi, mase Hanis present kt i biz ni…i tak ambil masa yang lame untuk fikir..i terus kata “Ya”..even i taktau ape akan jadi selepas ni..but i yakin..Berjaya atau tidak, semua di tangan kita sebenarnya..and confirmla i nk berjaya…walaupun i dapat tentangan hebat dari semua family member, dan even suami sendiri..tetapi hati i tetap kuat untuk nk teruskan juga…inilah ayat yg i pegang..”Salha, kalau kau tak berubah sekarang, bila lagi?…jadi i just buat je..and yang bestnya..biz ni ade mentor yang sentiasa guide kita..my mentor ialah CDM Hanis and Raz..kalau kita nak berjaya…Follow jer orang yang dah berjaya..Sebab i yakin, kalau orang yang berjaya datang bukak peluang kt kite..die confirm nk buatkan kita pun berjaya sama2..if we’re willing to follow and willing to learn..insyaAllah kejayaan milik kite..

Alhamdulillah..oleh kerana niat nk ubah hidup and i bukak pintu hati i untuk buat biz ni..Now, I dah capai impian i..berkat sabar dan usaha yang berterusan..i dah achieved segalanya dalam masa 2 tahun je..syukur sangat2…

So, this is my next new year resolution of 2012…

Inilah destinasi yang i akan tuju buat masa terdekat ni…tak sabar Salha nk pergi Mekah..InsyaAllah, Salha dan suami akan jejakkan kaki kami ke tempat suci ini untuk umrah..dan Salha nk capaikan hajat ibu dan ayah Salha untuk mengerjakan haji hujung tahun ni…insyaAllah…..

A bungalow with swimming pool…teringin sangat nk bungalow camni…and ade private swimming pool..boleh tgk amin and adik berseronok mandi tak payah share ngan orang lain..mesti kene pasang impian..baru boleh dapat…kalau tak pasang2 lagi..sampai bile pun tak dapat…betul tak?

BMW 5 series F10..

Haritu dah gi test drive…yup memang i suke…satu sebab kereta ni cantek and sesuai untuk i sebagai businesswoman..lagi semangat nk berbisnes..:))..then, safety features die pun power…then, if travel jauh pun selesa rase cam naik flight gethuu…;p…so we plan to buy this car buat masa2 terdekat ni…

Nak convert semua biz partner i yang datang seminar SM/SSM untuk jadi pangkat seterusnya iaitu pangkat DSM and nk qualifykan mereka untuk join seminar DSM oleh kumpulan kami on April ni…insyaAllah..

Tahun ni..insyaAllah…Salha target nk lahirkan 10 orang CDM…memang dah buat pun senarai name dan segala planning untuk biz partner yang akan dapat CDM tahun ni 2012 ni..insyaAllah..doakan kami…

Nak capaikan impian rakan2 kongsi Salha untuk mereka dapat bawak dream car masing2…

Leaders2 semua dah planning nk bawak seberapa ramai rakan kongsi kami for the whole group utk pergi melancong secara FREE…dulu 2 bus…now maybe satu flight pulak…insyaAllah..

Menambah kawan2 my Louis Vuitton Multicolor and Totally pada tahun ini..hehe:))

My dream watch…Chopard with happy diamonds…bile tengok je jam ni…dah tak pandang jam lain dah…huhu…

Nak create bilik master bedroom i camni..biar balik rase cam balik hotel 5 star gethuu…cozy dan ade katil yang empuk…aahhhh bestnyee..coz a nice sleep is very important for me…untuk energize balik my mind and body for the next day…baru biz makin lancar and enjoy..

Yeess…i want this sexy tummy…mase zaman uni dulu2 i memang pengamal sit up yang tegar…i buat 500 sit ups a day…and my tummy ala2 camni..tapi i tak kire…even dah ade 2 baby pun takkan tak boleh dapatkan semula kan…ini perkara wajib i in 2012..

Nak create my kidsnye playroom…mesti Amin and Irfan happy…dulu mase belum buat bisnes..kurang mampu la nk dapatkan camni…beli mainan pun kt tesco je…tapi after berbisnes..mase nila kite boleh beri yang terbaik utk anak2 kite…

ok rasenye…thats for now…nnti kalau ade lagi salha akan add day by day…

So….

What’s your new year resolution pulak?? Jom share with me….:)))

salha2910@gmail.com / 012-2229453

 

 

 

 

 

 

Seminar SM/SSM II @ Eastin Hotel

By Success Story 2 Comments

Yeaayyyy!!! Seminar SM/SSM kat Eastin Hotel hari Sabtu lepas..was a success…punyela ramai usahawan baru from different background..tak kirela dari golongan surirumah hinggalah ke golongan professional..Doctors, GMs, Lawyers, Lecturers and Professors, Engineers dari multinational companies semuanya dah mula nampak peluang business ni yang boleh create a very solid income and also future..Alhamdulillah semuanya datang dengan satu tujuan iaitu to achieve FINANCIAL FREEDOM AND TIME FREEDOM….

Inilah kata2 keramat kami utk tahun 2012..Matlamat dan Impian kami menjadi CDM yang penuh kepuasan…mencapai segala yang kami mimpikan…kehidupan yang lebih cukup selesa tanpa hutang, rumah dan kereta idaman, savings yang mantap utk satu keluarga,melancong seluruh dunia dan yang paling best ialah melahirkan lagi rakan2 kongsi yang berjaya bersama2 kami…insyaAllah…


Barisan CDM aka speaker for that day…Muka2 legend…:))

biz partnerss…

Speakers cool je tunggu giliran masing2…hehe…

nampak tuh…..ramai tak…hampir 400 orang….Eastin Hotel pun cakap tak pernah diorang handle seminar yang seramai ni lagi…

Orang kuat majlis…CDM Raz..

Fazi…MC bidan terjun…dah sarat preggie…tapi tetap ambil tangungjawab and she was amazing that day…iron lady!! Inilah antara orang2 yang hebat….

CDM Raz…seronok sgt dgr talk Raz…memang lawak…memang boost up the day…

my biz partner…tekun Nur…salin jangan tak salin…bakal CDM 2012…hebat!!

Yours truly…my turn…kali ni talk memang cool je…tak berdebar2…seronok lagi adela…siap buat lawak tapai…sape datang taula maksudnya…

 

turn Mai…Follow up..jgn tak follow up…

Ni pun bakal CDM  2012 jugak…Farihah…mentornye Dewi…bakal CDM jugak 2012…mak hebat, anak pun hebat…

Sya…thanks sya…ambik tajuk aku tahun lepas..haha..CDM around the corner je nih…

Save the best for last…CDM Hanis…orang yg tarik tangan Salha dalam business ni…Business jadi mudah je if kite bulat hati and ikut je nasihat pemimpin…ramai orang panggil kami kembar…yess…memang betul…kalau kembar betul pun i suke…inilah..powerfulnya FOLLOW THE LEADER….nk berjaya and nk jadi jutawan dlm business ni sentiasa bersama2 our mentor and leader…senaaaang je…mentor akan guide kite along the way to the top…


bergambar ngan group Linda…semuanya bakal terbang ke Vietnam..CONFIRM!!Profile Linda and Kak Ween memang amazing and extraordinary….tak sampai 5 bulan…masing2 dh nk DDM, bakal CDM 2012, qualify jam, Holland and Car fund…now nak bawak hampir 20 orang ke Vietnam…FUHH!!!hebat…mentornye Lily, CDM 2012 tu dah for sure…Mak borek anak rintik…

with Dewi’s group…Dewi bakal CDM 2012 like i mention kt atas tadi…semuanya cantik dan hebat pulak tuuuhhh….Dewi pun dah capai semua bukti syarikat so far…Jam, DDM, Hong Kong, Holland, lahirkan rakan2 kongsi dapat jam…this December will be Cik Da…;)…Amazing!!
Dua group je ade gamba dlm camera En. Hubby…yang lain pakai camera masing2….u all upload okies…:))Ni gambar the whole group…hampir 400 orang SM and SSM….insyaAllah semua akan diterbangkan ke Vietnam…
My group…the last session utk bergambar…ade ramai yang dah balik…tak sangka…dari i sorang2 je dalam business ni jadi camni skali…ni 3 lapis…ok la for CDM baru kan…i baru naik tahun 2011 ni..nak pastikan confirm triple up lepas nih…yess!!!

Alhamdulillah syukur…Moga ramai lagi yang kan maju bersama2 kami…dari beratus, jadi beribu pulak lepas nih!!!InsyaAllah….

CONGRATULATIONS WANIE!!!

By Success Story One Comment

Congratulations Bakal DSM Wanie…!!!!!!!!

Kagum sungguh dengan kejayaan wanie…an extraordinary and outstanding performance…!!

Baru je join biz and at the same month terus qualify Jam Tangan….100,000 sales a month…woo!!!superb!!!

and bukan tu je…her first income terus dapat almost RM 12k…amazing!!! Plus, jam tangan stokist pun bukan jam biase2…hampir RM 1k…and bakal menghitung hari je nk terus naik DSM..pangkat ketiga so maksudnya..lagi 2 tahap je nk CDM…

Seorang lagi professional dan bekerja di syarikat oil and gas terbesar di Malaysia, dan berpendapatan tinggi..juga ambil peluang untuk join the business…

Makin lame makin ramai golongan professional tak kire usia yang join the biz coz they really believe that their income in this biz can go even further and faster as compared to their yearly bonus..

Dah banyak yang terbukti…dalam biz ni..professional people can create solid income thru the biz for example: extra income almost RM10,000-RM50,000 a month…(can actually go further than this)..

for example:

CDM Adliza almost RM40k monthly

 Bakal CDM Hane almost RM30k monthly

 Bakal CDM Dewi almost RM20k monthly

 Bakal DDM Lily almost RM20k monthly

 Bakal DDM Linda almost RM 20k monthly

 Bakal DDM Ween almost RM20k monthly

 Bakal DDM Aishah almost RM10k monthly

 Bakal DDM Izyan almost RM15k monthly

 Bakal DDM Ismalina almost RM10k monthly

 Bakal CDM Intan almost RM15k monthly

 Bakal DDM Nur almost RM10k monthly

and the list go on……

Just imagine if memang income u all dah RM10,000 or even RM25,000 a month…dapat lagi extra camni…mesti meriahkan…boleh tambah lagi savings kt Tabung Haji…

We already have the solutions and very strong base to get u to that stage…

And now..waiting for you to decide…

p/s: Congrats Wanie and semua pemimpin2 yang terlibat..Izyan and Ismalina..so lets fly EVEN higher this time..!!!KEEP IT UP!!

Alhamdulillah..

By Success Story No Comments

Alhamdulillah…Berkat usaha kami semua dalam satu kumpulan…semakin ramai yang dah mencapai bukti2 syarikat dan insyaAllah akan menjadi pemimpin2 hebat, bakal usahawan jutawan, bakal inspirasi pada semua rakyat Malaysia mahupun rakyat dunia satu hari nnti…insyaAllah..

Tahniah pada:

CDM ADLIZA

DDM HANE

DDM DEWI

DDM ALFATH

DSM INTAN

DSM FARIHAH

DSM NUR

DSM LILY

DSM LINDA

DSM WEEN

DSM KAK SITI

DSM AISYAH

DSM IZYAN

DSM ISMALINA

Dan ramai lagi bakal naik DDM dan DSM bulan ni..dan insyaAllah seorang lagi CDM akan lahir bulan ni juga…so tunggu kemunculannya…

Alhamdulillah… semua pemimpin2 hebat yang disenaraikan kt atas ni telah pun capai income 5 angka…dan ramai diantara mereka ni telah pun capai Bonus Wawasan which means ranking bonus tertinggi, tabung kereta, jam tangan dan qualified trip melancong…Alhamdulillah…segala usaha kami secara berkumpulan, kami berjaya bersama-sama…dan kami sama-sama akan pastikan lebih ramai lagi rakan kongsi kami mahupun semua di luar sane turut berjaya bersama2 kami…InsyaAllah…kami akan beri bimbingan sebaik mungkin untuk anda semua..

Semoga Allah memberkati usaha kami ini…amin…ya Allah..

Life is about making choices..for better or for worse…

By Business 5 Comments

So, which one do u prefer?

Work long hours, willing to sacrifice your time and earn 3k-5k??

or work 2-4 hours a day and less than 2 years u can earn 50k a month?

Its your choice…and i have mine already…

Its your call whether u still wanna stay like what u are now or just do a little bit of changes in your life…

The clock is ticking…

Start now or NEVER!!!

012-222 9453

 

 

Life is about making choices..For better or for worse part 2..

By Business No Comments

Ok seriouslyyyyy!!!

Betul ke semua gaji RM 5,000-RM 8,000..yup maybe some of u memang dah achieve but MAJORITY of you still in this range RM3000-5000…is it..??

So now, lets do some calculations…simple je…

Every month ape standard expenses yg u all bayar?

Expenses tetap:

Rumah (maybe share ngan hubby)                                     500 ( rumah apartment biase je)

Kereta                                                                                    500 (utk myvi je)

Credit card (kalau ade..tapi mmg majority ade pun)         200 (yeke 200)

Insuran                                                                                   150 (seriouslyy)

Nursery                                                                                   300 (minimum sgt)

Parents                                                                                   400 (2 ratus sorang)

minyak kereta                                                                        200

Duit belanja (lunch kt office)                                                150 (be honest)

bil telefon                                                                               200 (jgn mimpi, now 3G)

tol (confirm lalu kan)                                                              50

bil2 lain ( maybe share ngan hubby)                                    100

Expenses yg boleh di-adjust:

Barang sendiri (takkan tak shopping sikit pun)                   200 ( c’ mon!!)

Barang2 anak (susu and pampers wajib)                              200

Barang dapur                                                                           300

                                                                                     _________________

                                                                                               3450.00

Ok…RM3450.00 tu ialah based on expenses yang sangat2 minimum…cube u ols tgk balik part bayar rumah , kereta, bil telefon, barang sendiri, duit belanje lunch..hello…rm150 lunch kt warung je k…nape i nampak ramainyeeeee kt Delicious, kt chillies, kt Tony Romas, Ben’s, kt manhattan fish market, paling common secrect recipe, Chawan bangsar, pizza hut…seriouslyy..RM150.00 jee…satu meal at least RM 20-25..

Shopping…RM200 just barang keperluan je sayangkuu…i guess u must spend  a liiiiittle bit more…

and what about ade 2,3 anak…and ade yang dh sekolah or universiti…takkan 200 jee…coz yg i tulis kt atas utk satu anak jee…

and how about your savings…are they in expenses tetap or adjust expenses…

untuk yg income lebih 3k maybe ade surplus…and what about income 3k ke bawah…

and brape lama u all akan bertahan dgn situation ni…untill income ade increment…increment setahun how much?

tapi kenape ramaaaai yang kate…

I DAH HIDUP SELESA…

I SELESA NGAN KEADAAN SEKARANG…

ALHAMDULILLAH…SEMUANYA CUKUP…

Hmmmmmm….

Cube kite renungkannnn….

To be continued…..

 

 

 

 

 

 

Life is about making choices..for better or for worse?

By Business 2 Comments

Pernah tak kite terfikir…kenape agaknya kite bekerja?

Bangun pagi2…kadang2 still ngantuk lagi…kelam kabut gosok baju kerja…siapkan anak…buat breakfast…hanta anak gi nursery or sekolah…then redah jam…baru masuk ofis…

Then kat ofis…meeting sane sini…kadang2 kene hadap office politics, kadang2 kene marah boss, kerja pun kadang2 bile musim dtg kerja menimbun sampai kene overtime kt ofis…then balik kerja, kene redah jam lagi…kalau kerja kl and duduk shah alam ke or vice versa…aiyohhh…federal, mrr2, kesas memang cannot escape..memang anak kt nursery pun terpaksa overtime…purata kebiasaannya masa amik anak mesti kul 7.30 or 8pm…

Ok now…cube kire brape jam kite sebenarnya bekerja…

Sepatutnya : 9am-5pm…kan?8 jam..ye keee….?betul ke?…cube kire balik…

Keluar dr rumah kul 7am..(kadang2 lepas subuh) balik around kul 8pm (kadang2 lagi lambat)…13 jam….or kadang2 terlebih masa….ade yang sampai 15 jam ke atas….hmmm…

And anak u ols selalu tido kul brape? kul 10pm? so ade 2 jam je masa dgn anak sbb esok nk hanta die sekolah lagi..cukup tak 2 jam…?

and perkara ni berulang sampai umur kite pencen nnti…umur pencen 55 tahun…and now ade org extend lagi nk pencen lambat…

so if calculate dgn umur kite sekarang…ade brape puluh tahun lagi before kite pencen?

20 tahun, 15 tahun , 10 tahun….???

Ade orang income besar, ade orang income sederhana…bende ni subjective pada masing2..

Cuma setiap orang yang bekerja ade satu persamaan which everyone nk climb the ladder…nk jadi manager,senior manager,GM or even CEO..

Pangkat mane yang actually u ols boleh capai dalam tempat kerja u ols sekarang?coz u should know better…i believe GM and CEO maybe tak ramai…majority manager or senior manager…brape agaknya income manager and s.manager? rm5000-rm8000++ am i rite?tapi semua dok kl income camni ke??

Talking about increment pulak, brape banyak increment yang kite predict throughout 20 tahun,15 tahun,or 10 tahun before kite pencen?if orang kerja swasta maybe banyak sikit compare to org government…but is it enough….??

I mean…IS IT ENOUGH???

Enough? reallly?seriouslyyy?

not enough?hmmm…i dont know..i guess so….

ok, kite continue tengahari karang….

coz i nk gi breakfast jap and do some exercise routine…(yelah, dh nk hari anugerah nihh..)

lepas exercise baru masuk ofis balik…takpe ofis i tak jauh…kt dlm rumah jeee…

 

Cara Nabi Muhammad S.A.W Berniaga…

By Business 8 Comments

1. Keuntungan Adalah Sasaran Ke-2

Seseorang peniaga muslim itu, sewajarnya tidak menjadikan keuntungan sebagai sasaran utama perniagaan beliau. Sebaliknya, beliau perlu menjadikan keredhaan Allah SWT itu sebagai punca beliau menjalankan perniagaan.

Dengan menjadikan keredhaan Allah SWT sebagai sasaran pertama perniagaan, peniaga-peniaga muslim akan mampu untuk melakukan perkara-perkara terpuji lain di dalam perniagaan mereka dan pastinya perniagaan akan mendapat keberkatan dan bertambah maju.

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh.(Itu telah menjadi) Janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.” (Surah At Taubah, Ayat 111)

2. Berniaga Mengikut Sunnah

Perniagaan mengikut sunnah junjungan besar Rasullullah SAW adalah perkara yang perlu diikuti oleh kita semua sebagai seorang peniaga muslim. Rasulullah dahulu ketika berniaga, tidak pernah menyakiti hati peniaga lain dan tidak pernah pula berlaku kurang jujur dengan pelanggan. Hal ini diakui oleh mereka yang pernah berurusan dengan baginda SAW sebelum baginda diangkat menjadi rasul lagi.

Dalam satu peristiwa, seorang peniaga bernama Saib bin Ali Saib datang menemui Rasulullah SAW. Melihat Saib datang, Nabi Muhammad berkata, “Mari, mari. Selamat datang saudara saya, dan rakan niaga saya yang tidak pernah bertengkar,” kata Nabi Muhammad.

Saib membalas dengan berkata, “Kita tidak pernah bertengkar sebab tuan peniaga yang sentiasa lurus dan tepat dengan kiraan.” Kisah ini saya petik daripada buku “Cerita Motivasi Untuk Pemimpin” keluaran PTS.

Saya terkenang kembali kata-kata seorang tokoh perniagaan yang berjaya ketika beliau menyampaikan syarahan berkenaan perniagaan beliau, dan salah satu perkara yang dinyatakan oleh beliau berkait dengan teknik Rasulullah berniaga.

Ketika baginda berniaga, baginda menyatakan harga modal yang diperoleh kepada bakal pembeli. Kemudian, baginda menyatakan pula harga jual kepada bakal pelanggan tersebut. Ini merupakan satu contoh perlakuan terpuji Rasulullah yang perlu kita ikuti ketika hendak berniaga.

“Dari Anas Radiallahuanhu berkata Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Barangsiapa yang merasa penat kerana bekerja untuk mencari rezeki yang halal, nescaya terampun segala dosanya”.(Riwayat Al-Imam As-Suyuti)

3. Berkata Benar dan Berlaku Jujur

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi). Dalam konteks ini, kejujuran ditekankan kerana kejujuran merupakan antara elemen terpenting dalam perniagaan.

Ketika kita berbnicang mengenai perniagaan seorang muslim, kita sebenarnya sedang membincangkan satu konsep perniagaan yang membangunkan hubungan kepercayaan di antara peniaga dan pelanggan, dan piawaian ini tidak boleh dicapai dengan adanya dusta dan penipuan.

Pada suatu hari, Nabi Muhammad berjalan-jalan di kawasan pasar bandar Madinah. Baginda lalu di hadapan seorang peniaga yang menjual buah-buahan yang dilonggok-longgokkan.

Rasulullah memeriksa buah-buahan itu dengan memasukkan tangannya ke dalam satu longgokan.

Kemudian Nabi Muhammad menarik tangannya keluar dan menunjukkan jarinya yang basah kepada peniaga itu.

“Apa ini saudara ?” tanya Nabi Muhammad. “Terkena hujan, tuan,” kata peniaga itu.

“Mengapa saudara tidak letakkan buah-buahan yang basah itu di sebelah atas supaya orang dapat melihatnya ?” kata Nabi Muhammad. Kemudian baginda berkata lagi, “Barang siapa menipu, dia bukan pengikut saya.”

4. Buka Ruang Pada Pandangan Serta Kritikan Yang Membina

Walaupun kritikan daripada pelanggan adalah seperti “pil pahit” yang harus ditelan, setiap peniaga muslim harus ingat bahawa yang pahit itu tidak semestinya racun, manakala manis tidak semestinya penawar. Banyak benar contoh yang boleh mengaitkan penawar itu dengan sifat ‘pahit sedikit’.

Kritikan yang berasas dan membina merupakan keperluan dalam perniagaan yang kadang-kadang tidak dipandang oleh peniaga Muslim. Mereka menganggap kritikan itu lebih membawa keburukan kepada perniagaan mereka. Sebenarnya mereka tersilap. Dengan kritikan yang membina itu, seorang usahawan itu bukan sahaja boleh bertahan lebih lama, bahkan mampu untuk mengembangkan lagi perniagaan beliau ke medan yang lebih luas.

5. Sasarkan Matlamat Yang Lebih Tinggi

Usahawan muslim sewajarnya tidak berada di takuk yang sama. Sewajarnya dengan pelancaran produk baru, target perniagaan bagi jangka waktu sederhana serta jangka waktu panjang juga telah dilaksanakan.

Ini juga bererti, perniagaan yang diusahakan oleh usahawan muslim perlu mempunyai sistem yang mantap. Sistem yang tersusun dan saling melengkapi antara satu sama lain. Bagi menerangkan hal ini, kita semak kembali apa yang telah dinukilkan oleh Allah SWT di dalam surah As-Saff ayat 4 yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berjuang dijalanNya dalam barisan yang teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh.”

6. Bekerjasama Dengan Muslim Lain Dalam Pasaran Anda

Ini mungkin perkara yang sangat sulit bagi sesetengah usahawan. Saling tunjuk menunjuk, tuduhan demi tuduhan dan teknik menikam dari belakang sering menjadi pilihan sesetengah muslim yang memasarkan produk yang sama dengan pesaingnya. Tapi ini sama sekali bukan etika ekonomi seorang muslim harus bekerja.

Persaudaraan dalam umat tidak wajar dilupakan. Pertimbangkan untuk membentuk sebuah kesatuan usahawan Muslim yang terdiri daripada peruncit atau pengedar serta boleh sama-sama berkongsi pengalaman, dan belajar untuk bekerja sama. Kerjasama ini tidak lain dan tidak bukan dapat menguntungkan pengguna Muslim itu sendiri, dan akhirnya menguntungkan perniagaan Muslim sendiri.

7.Jangan Menjual Benda-Benda Haram

Harta yang halal membawa keberkatan dalam hidup. Ini merupakan ungkapan yang boleh digunakan untuk menjelaskan tip terakhir ini.

Ingatlah bahawa orang yang mendapat rezeki dari sumber yang tidak halal akan membawa akibat yang buruk seperti rezeki yang diperolehi tiada keberkatan di dalamnya, hilang kepercayaan orang ramai kepadanya, tidak akan diterima doanya, akan mendapat tempat yang hina di sisi Allah Subhanahu Wata’ala dan dimasukkan ke dalam api neraka.

Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya : “Dari Khaula Al-Ansariah Radiallahuanha ia berkata : Aku mendengar Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Bahawasanya orang yang mencampur adukkan harta Allah dengan jalan yang tidak halal, maka mereka akan mendapat seksaan api neraka pada hari kiamat kelak”. (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari)

P/S: Jom kite contohi cara Rasulullah berniaga agar kite semua mendapat keberkatan di dunia dan akhirat…InsyaAllah..