fbpx

Tips Nak Berjaya Cepat 

By 28 May, 2015May 25th, 2016Business

usain_bolt_100m_spikeKisah kasut :

Dalam satu pertandingan lumba lari, ada 5 orang peserta bertanding. Sebelum bertanding, mereka diberi pilihan untuk memilih dan memakai kasut pilihan mereka dalam larian nanti.

Bila semua dah siap sedia, pistol berbunyi, semua pun pecut berlari dan berlari sehingga ke garisan penamat tanpa toleh kiri kanan.

block_startTapi ada seorang peserta masih tertinggal, masih membelek kasut yang hendak dipakai kononnya nak cari kasut yang paling baik. Akhirnya peserta itulah yang kalah! 

Iktibar dari kisah di atas:

Apabila kite dapat satu peluang, yakin, percaya pada rezeki Allah, follow mentor berjaya, terus buat sahaja dan pasti kita dapat kejayaan. Bukannya bila dapat peluang, saya nak check dengan suami, isteri, kawan, jiran tetangga, sedara mara dikampung kononnya untuk dapat pengesahan dari mereka. Dan mereka takkan beri pengesahan pun akhirnya, tapi cuma menakutkan lagi keadaan. 

Kesimpulannya:

Kalau nak buat keputusan untuk diri sendiri, diri sendiri yang decide. Bukan orang lain decide untuk kita, sebab orang lain tu pun tak sure ape yang mereka decide untuk kite tu betul ke tidak, sebab diri mereka pun belum ntah-ntah tak siap lagi.

Kenapa perlu tanya orang lain sedangkan bila kita susah, anak-anak kite perlukan duit, ada tak orang yang kita tanya tu datang bantu? Mungkin boleh bantu sebulan dua. Kalau tiap-tiap bulan siapa jugak yang tanggung kalau tak diri kite sendiri.

Kalau dulu mase Salha dapat peluang biz ni, kalau Salha keliling kampung tanye semua sedara mara, memang takkan jadilah Salha macam sekarang ni. Sebab ramai sangat yang beri sangkaan yang bermacam-macam. Yang terus tak logic pun ada juga.

Orang kata.. 

Kawan saya kata.. 

Saya dengar.. 

Semuanya ntah sure ntah tidak… 

Tapi bila fikir balik, macam mana nak bagi Mak Ayah kalau aku takde duit..dahla mak ayah nak pencen..  
Macam mane nak hanta anak tadika kalau takde duit, sekarang tadika semua beratus dan beribu.. 

Macam mana nak bayar hutang yg tertunggak kalau takde duit..  

Macam mana nak beli barang pasar kalau dalam purse pun ada rm20 sahaja? 

Boleh ke mintak orang-orang yang pandai sangat kasi advice kt kita tadi atau mereka pandai cakaaaaap saja.. Tapi keadaan kita yang sebenar mereka tanak ambik tau pun.. 
Jadi macam salha dulu, pekakkan saja telinga, ape orang nak kata-kataalah.. Tak sampai manepun.. 
Dan salha terus buat sahaja.. Memang tak toleh kiri kanan.. 

Cuma fikir nak siapkan tabungan RM1 juta waktu masih tengah muda ni.. Malas nak tunggu lama-lama.. Takkanla dah tua baru nak buat tabungan.. I would rather do it now and start enjoy my life at 40..! 

At 40 dah bebas hutang, bebas kewangan. Takyah nak fikir kerja-kerja lagi!! Nak redah jam pagi-pagi. Nak mengadap muka bos lagi. Urghhh! 

I want to control my time!! Enjoy my life with my kids.

Tabungan siap! Tabungan pendidikan anak siap! 

Rumah dan kereta keluarga siap! 

Elaun bulanan dan haji mak ayah siap! 

Hutang pun selesai! 

Fuuuuuhhhh hidup dalam keadaan legaaaaaaaaaaaa tak terkata..!!! 
For me, better DO IT NOW OR NEVER!!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.